De snelkookpan

de snelkookpan

De snelkookpan

Kokend Nederland heeft moeite met de snelkookpan. Terwijl bij onze oosterburen vrijwel iedereen deze energiezuinige pan in huis heeft. Willen wij geen tijd en geld besparen? Vreemd, want deze pan zou juist uitstekend passen in onze, op Calvijnse leest geschoeide, keuken. Onbekend maakt onbemind denk ik. Hoogste tijd om daar wat aan te doen.

Wat is een snelkookpan?
Eigenlijk is het een doodnormale pan waarin je bijna alle gerechten kunt koken. Ze zijn gemaakt van stevig roestvrij staal. De deksel sluit de pan goed af met een siliconen ring tussen de pan en het deksel. In het deksel zit een drukregelaar met meestal 2 standen: één voor hoge druk (ca. 2 bar) en één voor een iets lagere druk (ca. 1,5 bar), afhankelijk van het model dat je gebruikt. Zodra het water of ander bereidingsvocht in de pan gaat koken, verzamelt zich stoom boven het gerecht in de pan. Deze kan door het deksel nauwelijks ontsnappen, waardoor de druk in de pan stijgt tot maximaal 90 kPa. De temperatuur in de pan is dan 118 °C. Zodra de druk verder stijgt laat de drukregelaar wat stoom ontsnappen, zodat de pan niet kan ontploffen.

Snel?
Ja, een snelkookpan doet zijn naam eer aan. Met eenderde van de normale kooktijd ben je klaar. Draadjesvlees binnen het uur, linzen- of erwtensoep in slechts 20 minuten. De snelheid zit hem in de hogere bereidingstemperatuur. Cellulose in de plantencellen wordt daardoor sneller zacht (gaar). Houd er rekening mee dat je de pan een kwartier moet laten afkoelen voor je hem kunt openen.

Zuiniger?
Ja natuurlijk, een logisch gevolg van de kortere kooktijd. Er is tweederde minder gas of elektra nodig om een gerecht te garen, als de kooktijd nog maar eenderde van de normale tijd duurt.

Gezond?
Ja, voedsel bereid in de snelkookpan is gezonder omdat hittegevoelige vitamines (C, B1 en foliumzuur – B11 -) door de kortere kooktijd beter intact blijven. Ook kan er tijdens het koken maar weinig water verloren gaan (de stoom blijft gevangen in de pan) waardoor de wateroplosbare vitamines beter behouden blijven.

Smaak?
Veel. Omdat je in de snelkookpan kookt boven de 100 °C, verloopt de Maillardreactie sneller. Dit is een bijzondere chemische reactie waarbij allerlei nieuwe aroma’s in het eten ontstaan en vooral diepe hartige smaken opleveren.

Gevaarlijk?
Niet echt, als je goed met de pan omgaat (zie hiervoor ook deze video). Belangrijk is dat je voor het openen van de pan de druk laat ontsnappen. Dat gaat vanzelf als je de pan ongeveer vijftien minuten laat afkoelen. Open dan het drukventiel om het laatste beetje stoom uit de pan te laten. Heb je haast, dan kun je de pan eventueel onder koud stromend water laten afkoelen of meteen het drukventiel openen. Pas dan heel goed op dat je je niet brandt aan de hete stoom. Dit laatste is geen aanrader, omdat stoom onder hoge druk door je hele keuken spuit, vaak met kookvocht en al.

Snelkookpan voor elk gerecht?
De claims zijn overtuigend genoeg om morgen een snelkookpan in huis te halen. Ook in prijs vallen ze reuze mee als je ze vergelijkt met bijvoorbeeld een Le Creusetpan. Geschikt voor elk gerecht? Een snelkookpan is alleen handig voor bereidingen die meer dan circa 15 minuten kooktijd vereisen. De pan is ideaal voor het koken van peulvruchten en stevige wintergroenten.

In dit blog leg ik uit welke gerechten allemaal geschikt zijn voor de snelkookpan.

26 Reacties op "De snelkookpan"

  • Erwin Nijhuis

    17 januari 2022 om 20:05

    Ik vind stoofvlees persoonlijk net zo lekker als het uit de snelkookpan komt dan wanneer dit op open ‘vuur’ heeft staan pruttelen. Zijn hier al eens proefjes of tests mee gedaan. Plaats had ik namelijk ook weer een meningsverschil met een kennis over de snelkookpan, hij was de mening toebedeeld dat het minstens 3 uur op het gas moest. Mij lijkt het iets dat tussen de oren zit.

    • Eke Mariën

      1 februari 2022 om 08:40

      Hoi Erwin, ik ben het helemaal met je eens. Je zou die kennis eens een stoofpot uit de snelkookpan moeten laten proeven. Stoofvlees wordt in de snelkookpan minder droog dan bij gewoon stoven op laag vuur. Dat komt omdat je minder vocht verliest in de snelkookpan. En nog belangrijker, omdat je op een hogere temperatuur stooft zet het collageen (bindweefsel) in het vlees zich beter om in gelatine. Met als gevolg meer smeuïge gelatine in je stoofpot en zachter vlees.

  • Fleur

    16 november 2020 om 18:31

    Wat een leuke site en een fijn artikel. Maar nu ga ik twijfelen – ik was eigenlijk al aan het kijken naar een slow cooker (ben bijna jarig :). Die lijkt het tegenovergestelde te doen maar kan ook vergelijkbare gerechten ingezet worden. Ik ben benieuwd naar je mening! Alvast dank.

    • Eke Mariën

      27 november 2020 om 14:56

      De ideale oplossing voor jou is de zogenaamde crockpot: snelkookpan en slowcooker in één

  • Henny

    10 oktober 2020 om 14:14

    De pan heb ik al jaren!! Ga hem nu eindelijk gebruiken!

    • Eke Mariën

      12 oktober 2020 om 20:35

      Succes Henny! Kook ze

  • R.ijk(weduwnaar)

    20 maart 2017 om 08:57

    Ik bezit een snelkookpan. Kan ik ook gehaktballen bereiden,eventueel plat geslagen en wat is
    De kooktijd op lage druk?
    M.v.g.
    R.vantland

    • Eke Mariën

      20 maart 2017 om 09:25

      Gehaktballen kunnen zeker gegaard worden in een snelkookpan. Ik zou alleen de ballen eerst rondom bruinbakken in een koekenpan. Bakken gaat namelijk niet goed in een snelkookpan. Nadat de ballen bruin zijn kunnen ze met wat water of bouillon (100 ml is genoeg) in een snelkookpan. Op stand 1 (lage druk) zou je ze een kwartiertje kunnen stoven. Zelf zou ik liever hoge druk gebruiken omdat de temperatuur in de pan dan nog verder omhoog kan. Hoe hoger de temperatuur hoe meer Maillardreactie (zie hierover ook mijn blog) en hoe meer hartige smaakvorming. Ook zet het bindweefsel uit het vlees (collageen) zich op hoge temperatuur sneller om in gelatine. Dit zorgt dat de ballen lekker smeuïg worden. Succes, ben benieuwd naar het resultaat.

  • josien

    20 februari 2017 om 11:25

    Dag Eke,

    Welk merk(en) snelkookpan adviseer jij?

    • Eke Mariën

      26 februari 2017 om 21:04

      Hoi Josien, zelf werk ik met een snelkookpan van BK. Een prima pan die ook goed betaalbaar is. Maar er zijn vele snelkookpannen op de markt. Ik zou zeker niet voor de goedkoopste gaan. De meeste pannen zijn van 4 of van 6 liter inhoud. Als regelmatig voor gasten of een gezin kookt raad ik de 6 liter pan aan. Kook je meestal voor jezelf en eventueel een partner dan is een 4 liter ook prima.

  • Wie heeft de gebruiksaanwijzing van de profi cook 1076 in het nl

    19 februari 2017 om 10:21

    Ik zoek de gebruiksaanwijzing van de profi cook 1076 wie kan mijn helpen

  • Wil Esselman

    6 december 2016 om 18:59

    Enthousiast geworden heb ik een snelkookpan gekocht. Een Fissler.
    Ik worstel nog met de vraag wanneer de kooktijd ingaat.
    Is dit vanaf het moment, dat er stoom uitkomt? Bij de Fissler komt de knop omhoog tot bv ring 2; is dat het moment van aanvang kooktijd?

    • Eke Mariën

      7 december 2016 om 11:11

      Hoi Wil, je meet de kooktijd vanaf het moment dat de pan op druk is. Ik ken de Fissler pan niet maar op mijn pan komt er een plastic ‘palletje’ omhoog als de pan op druk is. Ik neem aan dat er op jou pan ook iets zit waaraan je dat kunt zien. Succes met koken.

  • Ria

    15 november 2016 om 20:12

    Wat een leuke site heb je, ik ben pas met bloggen gestart en ik ga er zeker ook iets op zetten dat uit de snelkookpan komt.
    Jouw informatie over de snelkookpan zal ik er zeker linken!
    Bedankt, Ria

    ps: mijn website: http://www.etenbijtantemarie.wordpress.com

    • Eke Mariën

      15 november 2016 om 23:08

      Leuk te horen Ria, dank voor het linken. Succes met koken!

  • Hermien

    14 juni 2016 om 13:28

    Hoi Eke, Voor mij was de snelkookpan van mijn schoonmoeder altijd een grote mysterie totdat ik jouw blog en video zag. Meteen het laatste exemplaar bij de Blokker gehaald en nu al zeker 6 keer gebruikt. Ik ben helemaal enthousiast. Mijn zelfgemaakte rendang smaakt nog beter als ik deze in snelkookpan klaar maak. Geen idee waarom maar ik ben er heel blij mee. Ik kijk uit naar nieuwe recepten!

    • Eke Mariën

      15 juni 2016 om 13:58

      Hoi Hermelien, dank voor je enthousiaste reactie. Je rendang wordt lekkerder omdat je in de snelkookpan kookt op 110 a 120 graden. Bij deze temperatuur loopt de Maillardreactie een stuk sneller. In deze reactie ontstaan allerlei hartige aromastoffen die meer smaak aan je gerecht geven. Ook wordt de textuur van het vlees zachter omdat bindweefsel zich makkelijker omzet in gelatine in de snelkookpan.
      Anyway, succes met de pan!

  • Marjan

    19 april 2016 om 14:53

    Waar verbouwen al niet goed voor is… Tijdens grote opruimactie voor onze verbouwing vond ik de snelkookpan weer.
    Afgelopen dagen al bouillon en stoofvlees gemaakt en nu heerlijk aan het surfen op zoek naar inspiratie.

    Liggen er nu nog stoofperen in de winkel? Want daar heb ik ineens zoveel zin in!

    Graag meer lekkere recepten voor de snelkookpan!

    • Eke Mariën

      21 april 2016 om 22:19

      Hoi Marjan,
      Goed te horen dat je zo enthousiast bent over de snelkookpan. Ben ik ook! In de supermarkten zul je geen stoofperen meer vinden maar wellicht heeft de groenteboer ze nog in de koelcel liggen. Als je zoekt op m’n website onder snelkookpan vind je nog een aantal leuke recepten met filmpjes zoals de hindoestaanse curry, chili con carne (met stoofvlees ipv gehakt), erwtensoep en kikkererwtenstoof.

      Kook ze!

  • Marita

    25 maart 2016 om 19:09

    Inderdaad, ik ken niemand in mijn omgeving die zo’n pan gebruikt terwijl hij toch echt ideaal is. Ik gebruik hem voor stoofvlees, rendang, curry’s, rode kool. Geen erwtensoep want die lust ik niet.
    Van rendang maak ik meestal een grote portie en vries vervolgens nog een deel in.

    • Eke Mariën

      26 maart 2016 om 14:05

      Mijn idee is dat veel mensen de hogedrukpan een beetje eng vinden. Natuurlijk is er niets engs aan maar het is toch iets heel anders dan een gewonen pan. Jammer want het is echt een handig ding. Dank voor je reactie!

  • Patricia Sijbrandi

    30 november 2015 om 15:33

    Hallo! Ik ben benieuwd of het een hype gaat worden! Sinds ons trouwen (20 jaar nu) al een snelkookpan in huis, maar ik kom niet verder dan de snert, pompoensoep, draadjesvlees en rode kool. Ik zie uit naar nieuwe ideeën!

    • Eke Mariën

      2 december 2015 om 16:57

      Hoi Patricia,
      Of iets een hype wordt weet je pas achteraf…;-) Maar ik ga er wel m’n best voor doen! In de komende weken post ik op facebook nog een aantal ideeën voor de snelkookpan. Curries gaan ook uitstekend. Of peulvruchten. Combineren gaat ook goed dus een curry van stoofvlees met kikkererwten of een chili con carne met zwarte bonen.

  • Cindy

    22 november 2015 om 09:22

    Ik kom uit een snelkookpan familie 3 generaties die het voordeel inzien van deze pan. Ik kreeg er een mee toen ik ging studeren! Het snertrecept ziet er goed uit dat heb ik nog nooit gedaan, op naar de uitdaging

    • Eke Mariën

      27 november 2015 om 12:34

      Succes Indy, er volgen de komende weken nog meer recepten in de snelkookpan. Ik publiceer zo een recept met video voor een Hindoestaanse curry (lekker in de roti). Leuk te horen dat je familie zo enthousiast is over de pan. Ik begrijp absoluut niet waarom die pan niet bij iedereen in de keuken staat.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.