Zoetzuur van regenboogwortels
basis Bereidingstijd: 30 minuten
Inleggen: 5 dagen20 porties -
Benodigdheden
- Steriele weckpotten van 1500 ml
Ingredienten
- 2 kg regenboogwortels
- 500 ml witte wijnazijn
- 300 ml witte wijn
- 350 ml water
- 200 g suiker
- 25 g zout
- 6 g peperkorrels (2tl)
- 6 g korianderzaad (2tl)
- 3 g karwijzaad (1tl)
- 3 g anijszaad (1tl)
Werkwijze
Stap 1/ Schil de wortels en snij de dikke wortels over de lengte in vieren, de dunne wortels in tweeën.
Stap 2/ Breng voor het zoetzuur van regenboogwortels de azijn, witte wijn en water met de suiker en het zout tegen de kook.
Stap 3/ Verhit de peperkorrels, korianderzaad, karwijzaad en anijszaad in een steelpannetje (zonder olie of boter) tot de specerijen hun geur afgeven.
Stap 4/ Verdeel de wortels over 2 grote steriele* potten. Verdeel de specerijen ertussen.
Stap 5/ Laat het azijnmengsel koken en schenk het kokendheet op de met groenten gevulde potten. Zorg ervoor dat de groenten helemaal onder staan. Zo maak je zoetzuur van regenboogwortels.
Bekijk hier de video van dit recept
*In deze video laat ik zien hoe je potten steriel maakt
Henk
Hoe lang kun je de inmaakgroenten op deze manier bewaren?
Eke Mariën
Zo lang de pot dichtblijft zeker een jaar. Na opening kun je de pot het best in de koeling bewaren. Als je de groenten telkens met een schone vork uit de pot haalt dan blijven ze nog wel een paar maanden goed zolang ze onder het zoetzure vocht blijven staan.
Teije
Hoi allemaal,
Ik heb het vandaag gemaakt. Ben erg benieuwd hoe het smaakt. Wat ik me nu al wel afvraag is het volgende: wat doe ik met het vocht als straks alle wortels opgepeuzeld zijn?
En, moet ik ze in 1 keer opeten of kan ik ze met tussenpozen nuttigen? Het vocht niveau zal namelijk dalen met het vertrek van iedere wortel en dan staan ze steeds minder onder water…
Hoor graag jullie tips en antwoorden.
Groet Teije
Eke Mariën
Hoi Teije, leuk dat je dit recept hebt gemaakt. Het vocht zou je, na opkoken, her kunnen gebruiken. Je hoeft de wortels niet in 1 keer op te eten. Als ze eenmaal een tijd in het zuur staan dan kan er echt wel een stukje wortel boven het vocht uitkomen. Laat de wortels in ieder geval een weekje in de pot staan.
Govert Meijers
Ik heb bij een eerder (ander) recept geen zout gebruikt. Maakt dat uit voor het inmaakproces of smaak?
Vriendelijke groet,
Govert
Eke Mariën
Zout helpt naast suiker en zuur ook bij het conserveren van de groenten die je inmaakt. Geen zout betekent dus dat het product minder lang houdbaar is.