Zoetzuur van bietjes en meiknol
Bietjes en andere knolletjes zijn heerlijk in zoetzuur.
basis Bereidingstijd: 30 minuten
Inleggen: 5 dagen20 porties -
Benodigdheden
- Steriele weckpoten van 1250 ml
Ingredienten
- 1 kg rode bietjes
- 1 kg meiknolletjes
- 500 ml witte wijnazijn
- 300 ml witte wijn
- 350 ml water
- 200 g suiker
- 25 g zout
- 6 g peperkorrels (2tl)
- 6 g korianderzaad (2tl)
- 3 g karwijzaad (1tl)
- 3 g anijszaad (1tl)
- 5 teentjes knoflook, in plakjes
- 1 rode peper, in dunne ringetjes
Werkwijze
Stap 1/ Schil de bietjes en meiknolletjes en snij ze op een mandoline (of met een dunschiller) in dunne plakjes.
Stap 2/ Breng de azijn, witte wijn en water met de suiker en het zout tegen de kook.
Stap 3/ Verhit de peperkorrels, korianderzaad, karwijzaad en anijszaad in een steelpannetje (zonder olie of boter) tot de specerijen hun geur afgeven.
Stap 4/ Stapel de plakjes biet en meiknol in 2 grote steriele* potten. Verdeel de knoflookplakjes, rode peper en specerijen ertussen.
Stap 5/ Laat het azijnmengsel koken en schenk het kokendheet op de met groenten gevulde potten. Zorg ervoor dat de groenten helemaal onder staan.
Bekijk hier de video van dit recept
*In deze video laat ik zien hoe je potten steriel maakt
Marjan
Hallo,
Ik heb een vraag:
Wat voor methode gebruiken jullie om de verhouding groente/ inhoud pot/ azijn/ water / suiker/ smaak toevoegingen, te bepalen?
Hartelijke groet.
Marjan
Eke Mariën
Hoi marjan, door mijn vakantie een wat late reactie, excuus. Maar in dit blog op de website vind je een tabel met verhoudingen: https://www.kokenmetkennis.nl/groenten-inmaken/