Witte bonenpuree met geroosterde witlof
Makkelijk, lekker en feestelijk voor- of tussengerecht.
voor 30 minuten
4 -
Benodigdheden
- grillpan
- blender of staafmixer
Ingredienten
- 25 g bladpeterselie
- 100 ml milde olijfolie
- 3 stronkjes witlof
- 250 g gekookte witte bonen
- 1 tl miso
- 75 ml groentebouillon
- 2 tl citroensap
- 5 g salieblaadjes
Werkwijze
Deze witte bonenpuree met geroosterde witlof is onderdeel van het ‘Oh denneboon’ kerstmenu van 2023. Samen met de gele linzensoep met harissa, de bean wellington en de silkentofu crème brûlée zet je een super feestelijk en gezond menu op tafel. In elke gang gebruiken we bonen maar de smaak van elk gerecht is anders. Je kunt dit menu ook met een paar eenvoudige aanpassingen in het hoofdgerecht volledig plantaardig maken.
Stap 1/ Hak de peterselie grof. Houd 1 el olijfolie apart en verhit de rest met de gehakte peterselie in een koekenpan op matig vuur. Verwarm de peterselie tot de blaadjes zijn geslonken. Laat de peterselie niet bruisen, de olie moet niet heet worden. Doe de olie en peterselie over in een kleine blender (of maatbeker met staafmixer) en pureer fijn. Doe de puree over op een fijne zeef en laat uitlekken boven een kom.
Stap 2/ Snijd de stronkjes witlof over de lengte in vieren. Smeer ze rondom in met de eetlepel olie en bestrooi ze met peper en zout.
Stap 3/ Verhit een grillpan en grill de witlof ca. 5 min. keer regelmatig. Draai het vuur laag en zet een deksel op de witlof. Laat nog ca. 3 min. doorgaren in de grillpan.
Stap 4/ Spoel de bonen schoon in een vergiet en laat goed uitlekken. Breng ze aan de kook met de miso, bouillon, het citroensap en de salie. Laat ca. 3 min. zachtjes koken en pureer alles in een keukenmachine of met een staafmixer.
Stap 5/ Verdeel de bonenpuree over de borden en leg op elk bord 3 kwarten witlof. Lepel de peterselie-olie erover en bestrooi met peper uit de molen.
Serveer de witte bonenpuree met geroosterde witlof als voor- of tussengerecht.