Inmaken in zoetzuur
Zoetzure groenten zijn lekker en lang houdbaar.
conserveren groenten
Eigenlijk kun je alle groenten inmaken in zoetzuur. Hoe je dat doet laat ik zien in deze video aan de hand van drie verschillende soorten groenten: wortels, knolletjes en augurken.
Nicole
Ik wil eieren inmaken met rode bieten, maar wel zoetzuur.
Hoeveel suiker en appelazijn gebruik ik hiervoor samen met 1 potje rode bieten met sap ook zoetzuur. Voor een totaal van 6 eieren. Het is een potje rode biet van 340 gram en bevat 3,2 % toegevoegde suiker, 61 % rode biet. Uiteraard voeg ik dan ook zout en kaneel bij en kook dit alvorens op de eieren te brengen in de bokaal. Wij kunnen niet tegen zuur, moet dus wel zoetzuur zijn. Is zoetzuur even lang houdbaar ?
Met dank.
Eke Mariën
Oei Nicole, daar vraag je me wat. Je kunt dit blog lezen met aanverwante recepten en dan zelf even gaan puzzelen. Succes!
https://www.kokenmetkennis.nl/groenten-inmaken/
JP Verhage
Kan ik ook gelijke delen gebruiken?
Ik maak komkommers in, in jampotjes en als ik een recept volg vindt ik het meestal te zuur, nu gebruik ik voor 5 jampotjes komkommers, 500 ml azijn, 500 ml water, 1 theelepel zout, maar wel 450 gram suiker zo vinden wij ze het allerlekkerst, zal wel ongezond zijn, maar weet het anders oik niet ( meer)
Groetjes Hanja
Eke Mariën
Je gebruikt nog steeds vrij veel zuur in je recept. Maar door de grote hoeveelheid suiker proef je dat niet meer. En lekker = goed
Raoul
Als reactie op Hilda (meekoken), Martina (bacteriën) en Harry (schimmel): Wanneer je weckpotten gebruikt (met een rubberen ring en klemmen), kun je de potten ook voor minstens 30 minuten in een pan water zetten dat net tegen de kook aan is.
Een echte weckketel is misschien nog beter, dat automatiseert dit proces gedeeltelijk (maar daar moet je wel de ruimte voor hebben, want zo heel vaak gebruik je dit doorgaans niet).
En natuurlijk altijd met steriele materialen werken zo snel mogelijk nadat je alles hebt gesteriliseerd; maar dat spreekt voor zich.
Hoe dan ook: er komen altijd bacteriën en schimmelsporen terecht in het in te maken voedsel, maar de combinatie van steriel werken; zuur, zout en suiker gebruiken; en heet en lang genoeg verhitten na het in potten gedaan te hebben, zorgt ervoor dat je je ingemaakte groenten jaren kunt bewaren.
Eke Mariën
Dank voor je bijdrage!
Eke Mariën
Hoi Hilda, even meekoken kan zeker geen kwaad uit oogpunt van hygiene. De groente wordt echter niet zachter door het koken omdat er zoveel zuur in het vocht zit.
Harry
In mijn recept gebruik ik 50% azijn en 50 % water en op 1 liter vocht 125 gr suiker tevens liggen de augurken minimaal in pekelwater. Ook pasteuriseer ik nadat ik het kokend vocht heb opgegoten en toch gebeurt het soms dat er een pot na een paar weken gaat fermenteren (witte neerslag en na openen schuimt het).
Is dit wel fermentatie, i qts het dan nog eetbaar en wat doe ik fout als ik gewone zoetzuur augurken wil hebben?
Graag jullie reactie.
Eke Mariën
Hoi Harry, pekel je de augurken wel voor het inmaken? Pekelen doe je in een oplossing van ca. 50 – 75 g zout per liter water. De zoute omgeving zet een boel micro-organismen buiten spel. Ook is het erg belangrijk de augurken voor het pekelen goed schoon te borstelen onder de kraan. De witte schimmel die ontstaat aan de oppervlakte van het inmaakvocht wijst op fermentatie. Het schuimen komt door koolzuurgas dat tijdens fermentatie ontstaat. Kennelijk zijn er nog melkzuurbacteriën actief. De witte schimmel is niet schadelijk en kun je eraf scheppen. Bij blauwe en groene schimmels alles meteen weg doen. Hetzelfde geldt bij een slechte geur. Het kan ook komen omdat je augurken groot zijn. Grote augurken kun je het best over de lengte in vieren snijden voor het inmaken. Succes!
Martina
Het maakt niet uit hoe goed je je handen wast, op je handen leven duizenden bacteriën en die was je niet weg 😉 Dus alles wat je met je handen aanraakt, is per definitie minder lang houdbaar. De azijn gaat zeker het bederf deels tegen, maar ik vraag me af wat de realistische houdbaarheid is.
Eke Mariën
Hoi Martina, het is lastig koken zonder handen. En zeker is het onmogelijk om alle bacteriën te verwijderen. Je moet daarom de voedingsbronnen van bacteriën zo veel mogelijk weghalen. Dat kan ten eerste door schoon te werken. Daarnaast kun je zout of suiker gebruiken om bacteriën uit te drogen. Ook zuren gaan de vermenigvuldiging van bacteriën tegen omdat ze slecht tegen een hoge zuurgraad kunnen. Als je dus goed inlegt in zuur kun je je groenten zeker een jaar bewaren in een pot.
piet
ik denk dat de groente niet lang houdbaar is omdat je de vingers aan de groente zowel als de binnenkant van de pot hebt gehad , steriliteit van het product als de pot is van hoogste belang
Eke Mariën
Ik was mijn handen altijd goed