Super chewy brownies
cakes chocola patisserie Categorie: Keukenlab, TechniekenIk ben een tijd lang verslaafd geweest aan Brownies. In mijn winkel in IJburg bakte ik ze bijna elke dag. Ik had daarvoor een heel goed recept uit de historische reeks kookboekjes van Blue Band (met die ringbandjes). Deze brownie was lekker krokant aan de buitenkant maar bleef zacht en smeuïg van binnen. Wat mij betreft de twee belangrijkste eisen aan een brownie. Helaas stelt niet elke browniebakker dezelfde eisen. Te vaak zijn brownies gewoon droge chocolade cakejes met een matige chocolade smaak.
De maximale chocoladesmaak
Een stevige chocoladesmaak krijg je door goeie cacaopoeder te gebruiken. Cacao geeft meer chocoladesmaak aan gebak dan gesmolten chocolade. Dat is logisch omdat cacaopoeder veel meer vaste cacaobestanddelen bevat dan chocolade. Zelfs hele pure chocolade bevat minder cacao omdat er altijd een deel cacaoboter en suiker nodig is om de chocolade eetbaar te maken. Om de maximale chocoladesmaak uit cacaopoeder te halen moet het eerst worden opgelost in kokend water. De aroma’s opgesloten in het cacaopoeder kunnen dan beter ontsnappen en zich verspreiden door een beslag. Cacaopoeder rechtstreeks door een beslag spatelen levert veel minder chocoladesmaak op. Wantrouw daarom recepten waarin hierom gevraagd wordt (tenzij het alleen om de kleur gaat natuurlijk).
De juiste textuur
De lekkere smeuïge structuur van brownies, die nog wel wat weerstand biedt (chewy) krijg je door een combinatie van plantaardige olie en boter te gebruiken. Plantaardig vet blijft namelijk vloeibaar, ook op koelkasttemperatuur, terwijl boter stevig blijft. Daarnaast is een flinke hoeveelheid suiker ook belangrijk voor de smeuigheid. Suiker houdt het vocht goed vast in gebak en zorgt ervoor dat de brownies lang houdbaar zijn. Gebruik kristalsuiker omdat dit een krokantere korst geeft dan basterdsuiker. Het vocht in kristalsuiker voorkomt dat de suiker goed kan uitdrogen aan de oppervlakte en krokant wordt.
Het beste recept
Dit brownierecept is wat mij betreft de absolute topper. Bekijk wel welke baktijd het beste bij jouw smaak past. Hou je van heel fudgie zachte brownies bak dan ± 30 minuten. Bewaar de brownies dan wel in de koeling anders worden ze te zacht. Voor een iets steviger resultaat (mijn voorkeur) kun je 40 à 45 minuten in de oven. Probeer de brownies ook eens met hazelnoten als vulling. Dat geeft wat extra beet. Zeker weten dat jullie ook allemaal verslaafd raken aan deze brownies.
Meer over brownies? Bekijk de instructievideo hieronder en lees vooral ook het blog bakken met chocolade!
Sara
Je hoeft de eieren en eidooiers niet te kloppen apart. Gewoon bij de chocolade beslag erbij gieten.
Sara
Kan ik trouwens ook minder suiker hiervoor gebruiken? Ik vind 500gr een beetje veel.
Eke Mariën
Ja minder suiker kan Sara, het veranderd alleen wel de textuur. Bromnies blijven door de grote hoeveelheid suiker zacht en smeuïg. Met minder suiker worden ze wat steviger.
Eke Mariën
Dat kan maar er komt dan minder lucht in het beslag. De brownies worden dan iets compacter.
adina
Hey!
De brownies op de foto boven aan je pagina zien er super lekker uit!
Weet je toevallig nog hoelang je deze hebt afgebakken.
En wanneer je ze hebt gemaakt en in de vorm giet, +- hoe dik is de laag dan?
Mijn brownies worden namelijk altijd te dik! Niets mis mee natuurlijk, iets dunnere brownies zien er alleen iets beter uit naar mijn idee.
Groetjes adina 🙂
Eke Mariën
Hoi Adina,
Het brownie beslag is redelijk dun als het in de vorm gaat. Ik bak ze in een vorm van 20 x 25 cm. Er staat ook een recept op m’n site:
https://www.kokenmetkennis.nl/recepten/670/