Silken tofu crème brûlée

De makkelijkste en lekkerste vegan crème brûlée

Benodigdheden

  • 4 platte schaaltjes van ca. 200 ml
  • gasbrander of crème brûlée brander

Ingredienten

  • 1 vanillestokje
  • 300 g silken tofu
  • 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
  • 15 g maizena
  • 1/3 tl kala namak* (Indiaas zwart zout)
  • 4 el fijne kristalsuiker

Werkwijze

Deze silken tofu crème brûlée maakt onderdeel uit van het ‘oh denneboon’ kerstmenu van 2023. Samen met de gele linzensoep met harissa, de witte bonenpuree met geroosterde witlof en de bean wellington zet je een super feestelijk en gezond menu op tafel. In elke gang gebruiken we bonen maar de smaak van elk gerecht is anders. Je kunt dit menu ook met een paar eenvoudige aanpassingen in het hoofdgerecht volledig plantaardig maken.

Stap 1/ Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en verwijder de zaadjes met een theelepel uit de peul.

Stap 2/ Meng de silkentofu, gecondenseerde melk, vanillezaadjes, maizena en zout in een maatbeker en pureer fijn met een staafmixer.

Stap 3/ Doe het mengsel over in een steelpan en breng al roerende aan de kook. Roer goed over de bodem om aanbranden te voorkomen. Zodra het mengsel is gebonden en een paar keer ‘blub’ zegt verdeel je het over de schaaltjes. Laat afkoelen en zet minimaal een uur in de koelkast.

Stap 4/ Bestrooi de schaaltjes met silken tofu crème brûlée een laagje suiker en karamelliseer de suiker met een gasbrander.

Tip: Kook het blikje gecondenseerde kokosmelk eerst 45 minuten onder druk in een snelkookpan. Het krijgt dan een karamelsmaak, net als dulce de leche. Die maak je op gelijke wijze van gecondenseerde koemelk.

*kala namak bevat zwavel en heeft daarom een behoorlijk sterke geur. Verwerkt in eten geeft het een lichte smaak van ei. Kun je het niet vinden, laat het dan weg of gebruik gewoon zout.

Reactie

Plaats hier uw reactie