Risottokroketjes
Kroketjes van romige risotto. Smeuïg van binnen, krokant van buiten.
gebak/taart Bereidingstijd: 45 minuten
Afkoelen: 3,5 uur20 kleine kroketjes -
Benodigdheden
- Frituurpan met plantaardige frituurolie
Ingredienten
- mespunt saffraandraadjes
- 100 ml witte wijn
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 250 g risotto rijst
- 1 liter groentebouillon
- 100 g geraspte Parmezaanse kaas
- 50 ml slagroom, lobbig geslagen
- 10 g bladpeterselie, gehakt
- 10 g basilicum, gehakt
- Voor het paneren:
- 2 eieren, losgeklopt
- 75 g panko (Japans broodkruim)
Werkwijze
Stap 1/ Week voor de risottokroketjes de saffraandraadjes in de witte wijn.
Stap 2/ Verhit de bouillon in een pan. Fruit in een andere pan de sjalotjes in de boter en voeg na ± 3 minuten de rijst toe. Bak de rijst mee tot deze goed heet is en blus af met de witte wijn en saffraan. Laat de wijn verdampen en voeg dan een scheut bouillon toe. Blijf roeren tot de bouillon geheel is opgenomen door de rijst en voeg dan een nieuwe scheut bouillon toe. Ga zo door tot alle bouillon op is en de rijst beetgaar. Dat duurt ± 20 minuten.
Stap 3/ Roer van het vuur de kaas, room, peterselie en basilicum door de rijst. Stort de risotto in een platte (oven)schaal en laat 30 minuten afkoelen. Zet in de koeling en laat helemaal koud worden (in 2 uur).
Stap 4/ Stort de risotto op een snijplank en verdeel in 20 gelijke delen. Rol er tussen de handen kroketjes van en paneer ze achtereenvolgens met de bloem, losgeklopt ei en de panko. Laat nog een uur opstijven in de koeling.
Stap 5/ Bak de risottokroketjes per 5 tegelijk ± 3 minuten in een frituur van 180° C.
Inge
Kunnen ze ook in de airfryer?
Eke Mariën
Zeker kan dat Inge! Beetje laat antwoord maar dan weet je het in ieder geval:-)
Sabine
Ziet er lekker uit!
Kunnen deze worden ingevroren? gebakken/ongebakken?
Eke Mariën
Zeker kun je ze invriezen, ongebakken dan. Goed idee zelfs.
Cilia
Wat een goed idee om van risotto kroketjes te maken! Mag ik even vragen hoeveel bouillon je nodig hebt, ik kan dat niet in de ingredient lijst vinden.
En de basilicum, die doe je zeker samen met de peterselie erdoor op het laatst he?
Eke Mariën
Dank voor je scherpe oog Cilia, ik heb het recept aangepast. Er gaat 1 liter groentebouillon in de risotto (hij moet redelijk zacht blijven, na het afkoelen wordt het stijf). En idd basilicum gaat er op het laatst met peterselie door. Succes