Zoetzuur van regenboogwortels

  • Bereidingstijd: 30 minuten
    Inleggen: 5 dagen

  • 20 porties

Zoetzuur van regenboogwortels

Stap 1/ Schil  de wortels en snij de dikke wortels over de lengte in vieren, de dunne wortels in tweeën. Stap 2/ Breng voor het zoetzuur van regenboogwortels de azijn, witte wijn en water met de suiker en het zout tegen de kook. Stap 3/ Verhit de peperkorrels, korianderzaad, karwijzaad en anijszaad in een steelpannetje…

Benodigdheden

  • Steriele weckpotten van 1500 ml

Ingredienten

  • 2 kg regenboogwortels
  • 500 ml witte wijnazijn
  • 300 ml witte wijn
  • 350 ml water
  • 200 g suiker
  • 25 g zout
  • 6 g peperkorrels (2tl)
  • 6 g korianderzaad (2tl)
  • 3 g karwijzaad (1tl)
  • 3 g anijszaad (1tl)

Werkwijze

Stap 1/ Schil  de wortels en snij de dikke wortels over de lengte in vieren, de dunne wortels in tweeën.

Stap 2/ Breng voor het zoetzuur van regenboogwortels de azijn, witte wijn en water met de suiker en het zout tegen de kook.

Stap 3/ Verhit de peperkorrels, korianderzaad, karwijzaad en anijszaad in een steelpannetje (zonder olie of boter) tot de specerijen hun geur afgeven.

Stap 4/ Verdeel de wortels over 2 grote steriele* potten. Verdeel de specerijen ertussen.

Stap 5/ Laat het azijnmengsel koken en schenk het kokendheet op de met groenten gevulde potten. Zorg ervoor dat de groenten helemaal onder staan. Zo maak je zoetzuur van regenboogwortels.

Bekijk hier de video van dit recept

*In deze video laat ik zien hoe je potten steriel maakt

6 Reacties op "Zoetzuur van regenboogwortels"

  • Henk

    10 februari 2022 om 12:45

    Hoe lang kun je de inmaakgroenten op deze manier bewaren?

    • Eke Mariën

      8 maart 2022 om 13:51

      Zo lang de pot dichtblijft zeker een jaar. Na opening kun je de pot het best in de koeling bewaren. Als je de groenten telkens met een schone vork uit de pot haalt dan blijven ze nog wel een paar maanden goed zolang ze onder het zoetzure vocht blijven staan.

  • Teije

    11 oktober 2020 om 19:37

    Hoi allemaal,

    Ik heb het vandaag gemaakt. Ben erg benieuwd hoe het smaakt. Wat ik me nu al wel afvraag is het volgende: wat doe ik met het vocht als straks alle wortels opgepeuzeld zijn?

    En, moet ik ze in 1 keer opeten of kan ik ze met tussenpozen nuttigen? Het vocht niveau zal namelijk dalen met het vertrek van iedere wortel en dan staan ze steeds minder onder water…

    Hoor graag jullie tips en antwoorden.

    Groet Teije

    • Eke Mariën

      12 oktober 2020 om 20:38

      Hoi Teije, leuk dat je dit recept hebt gemaakt. Het vocht zou je, na opkoken, her kunnen gebruiken. Je hoeft de wortels niet in 1 keer op te eten. Als ze eenmaal een tijd in het zuur staan dan kan er echt wel een stukje wortel boven het vocht uitkomen. Laat de wortels in ieder geval een weekje in de pot staan.

  • Govert Meijers

    13 februari 2020 om 12:38

    Ik heb bij een eerder (ander) recept geen zout gebruikt. Maakt dat uit voor het inmaakproces of smaak?
    Vriendelijke groet,
    Govert

    • Eke Mariën

      14 februari 2020 om 11:35

      Zout helpt naast suiker en zuur ook bij het conserveren van de groenten die je inmaakt. Geen zout betekent dus dat het product minder lang houdbaar is.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.