Zoetzuur van bietjes en meiknol

Bietjes en andere knolletjes zijn heerlijk in zoetzuur.

  • Bereidingstijd: 30 minuten
    Inleggen: 5 dagen

  • 20 porties

Groenten inmaken

Voor groenten geldt: hoe verser hoe beter. Maar soms heb je zo veel groenten in huis dat je ze gewoon niet allemaal kunt opeten. Groenten inmaken is dan een uitkomst, bijvoorbeeld als chutney, relish, jam of ingelegd in zoetzuur. Zo kun je seizoensgroenten de hele winter door bewaren. Toch gaat het bij het inmaken niet…

Benodigdheden

  • Steriele weckpoten van 1250 ml

Ingredienten

  • 1 kg rode bietjes
  • 1 kg meiknolletjes
  • 500 ml witte wijnazijn
  • 300 ml witte wijn
  • 350 ml water
  • 200 g suiker
  • 25 g zout
  • 6 g peperkorrels (2tl)
  • 6 g korianderzaad (2tl)
  • 3 g karwijzaad (1tl)
  • 3 g anijszaad (1tl)
  • 5 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1 rode peper, in dunne ringetjes

Werkwijze

Stap 1/ Schil de bietjes en meiknolletjes en snij ze op een mandoline (of met een dunschiller) in dunne plakjes.

Stap 2/ Breng de azijn, witte wijn en water met de suiker en het zout tegen de kook.

Stap 3/ Verhit de peperkorrels, korianderzaad, karwijzaad en anijszaad in een steelpannetje (zonder olie of boter) tot de specerijen hun geur afgeven.

Stap 4/ Stapel de plakjes biet en meiknol in 2 grote steriele* potten. Verdeel de knoflookplakjes, rode peper en specerijen ertussen.

Stap 5/ Laat het azijnmengsel koken en schenk het kokendheet op de met groenten gevulde potten. Zorg ervoor dat de groenten helemaal onder staan.

Bekijk hier de video van dit recept

*In deze video laat ik zien hoe je potten steriel maakt

2 Reacties op "Zoetzuur van bietjes en meiknol"

  • Marjan

    23 juli 2023 om 13:09

    Hallo,
    Ik heb een vraag:

    Wat voor methode gebruiken jullie om de verhouding groente/ inhoud pot/ azijn/ water / suiker/ smaak toevoegingen, te bepalen?
    Hartelijke groet.
    Marjan

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.