Zandkoekjes
Dit simpele koekjesrecept voor zandkoekjes is perfect als je een bepaalde vorm koekjes wil maken. Het is makkelijk te maken en vloeit nauwelijks uit.
basis / gebak/taart Bereiden: 20 min.
Wachttijd: 1 uur
Oventijd: 12 min.24 stuks
Benodigdheden
- Oven
- Weegschaal
- Kommen
- Keukenmachine
- Plasticfolie
- Deegroller
- Uitstekers
- Bakplaten bekleed met bakpapier
- Koelrekje
Ingredienten
- 150 g boter (ijskoud)
- 150 g poedersuiker
- 200 g patentbloem
- 1 ei
- mespunt zout
- Extra bloem om mee uit te rollen
Werkwijze
Stap 1/ Verwarm voor de zandkoekjes de oven voor op 170°C.
Stap 2/ Meng de boter, poedersuiker en bloem in een keukenmachine tot een kruimelig deeg. Je kan dit ook met je vingers doen, maar in een keukenmachine gaat dit sneller en warmt de boter minder snel op.
Stap 3/ Voeg het ei toe en meng in de keukenmachine tot een samenhangend deeg.
Stap 4/ Kneed het deeg kort door en vouw het in plasticfolie. Laat het een uur opstijven in de koelkast.
Stap 5/ Rol het deeg uit tot ongeveer 5 mm dikte op een met bloem bestoven aanrecht. Keer het deeg tijdens het rollen regelmatig, en blijf bestuiven met bloem om plakken te voorkomen.
Stap 6/ Steek of snijd koekjes uit het deeg en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Werk snel om ervoor te zorgen dat het deeg niet te snel opwarmt.
Stap 7/ Bak de koekjes met één bakplaat tegelijk voor 10 minuten op 170°C. Ze zijn gaar als je ze met een mes kan liften van de bakplaat zonder dat er beslag blijft plakken. (de koekjes lijken nog vrij zacht als ze uit de oven komen, maar ze worden steviger als ze afkoelen) Laat de zandkoekjes met bakpapier afkoelen op een koelrekje.
Tip: Je kan deze zandkoekjes ook portioneren door ze terug te koelen in de vorm van een cilinder en daarna in plakjes van 5 mm dik te snijden.
Tip: Je kan deze zandkoekjes ook portioneren met een koekjespers. Koel het deeg dan niet meteen terug, maar pers er eerst koekjes van op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zet vervolgens de bakplaat voor minstens een half uur in de koelkast om het deeg terug te koelen. Zo verminder je de expansie van de koekjes.
Tip: Goede koekjes vallen of staan met een goede oven. Wil jij jouw oven beter leren kennen? Eke schreef in het blog Ovenkennis hoe je dit doet.
Marcel
Om te beginnen: interessante website.
Mijn variatie op zandkoekjes is: geen ei en een kwart van het meel vervangen door maïzena. Dat geeft een lekker bros, maar enigszins kwetsbaar koekje. Het smelt bijna in de mond van brosheid.
Theoretisch zou het zonder ei minder stevig worden. Maar er is ook minder vocht om te verdampen. Waardoor ze dus iets brosser zouden kunnen worden. En de maïzena zou dat effect kunnen versterken, doordat er minder gluten worden gevormd.
In elk geval werkt het wel goed voor uitsteekkoekjes. En als ik ze niet dunner uitrol dan zo’n 5 mm, worden ze ook niet te kwetsbaar.
Eke Mariën
Hoi Marcel, dank voor je leuke reactie. Op dezelfde manier maak ik ook een vervanging voor Zeeuwse bloem. 75 % tarwebloem en 25 % maizena. Zo heb je minder gluten in het meel en krijg je een brosser resultaat.