Witlof tarte tatin
voor Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 1 uur en 10 minuten
Wachten: 30 minuten4 -
Benodigdheden
- Aluminiumfolie
Ingredienten
- 4 stronkjes witlof
- 1 citroen
- 100 g zwarte olijven zonder pit (Taggiasche)
- 5 el olijfolie
- paar takjes tijm, blaadjes fijngehakt
- 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- 50 g rucola
- 2 tl witte wijnazijn
Werkwijze
Zo maak je deze witlof tarte tatin
Stap 1/ Verwarm de oven voor op 120° C.
Stap 2/ Snij de witlof stronkjes over de lengte in vieren. Rasp de schil van de citroen en hak de helft van de olijven super fijn.
Stap 3/ Scheur of knip 4 stukken aluminiumfolie af, groot genoeg om de kwarten van een stronkje in te vouwen. Leg op elk vel 4 kwarten witlof. Besprenkel met een eetlepel olijfolie en bestrooi met peper en zout. Verdeel de citroenschil en fijngehakte olijven erover en hussel een beetje om. Vouw het folie dicht en gaar de witlof 45 minuten in de oven.
Stap 4/ Haal ze uit de oven, open het folie en laat even afkoelen. Verhoog de oventemperatuur naar 180° C.
Stap 5/ Vet 4 taartvormpjes van circa 10 cm in met een beetje olie. Leg er de kwarten van een stronkje witlof strak in. Hou er bij het vullen rekening mee dat de bodem van het taartje na het bakken de bovenkant is. Hoe gelijker de stukken witlof ligger, hoe mooier de bovenkant van de tarte tatin wordt. Dek de witlof af met een plakje bladerdeeg en vouw de uiteinden van het deeg om de witlof in het bakje. Het is niet erg dat het deeg niet overal gelijk is. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg en bak de witlof tarte tatin’s 25 minuten in het midden van de oven.
Stap 6/ Laat de tarte tatin’s 5 minuten afkoelen in de vormpjes en draai ze dan met vorm en al om op een bord. Meng de rucola met wat olijfolie, azijn, peper en zout in een kom en vorm er tussen de handen mooie bosjes van (draai er een prop van tussen de handen). Zet op elke tarte tatin een bosje rucola. Garneer met de rest van de olijven. Bestrooi eventueel met wat peper en besprenkel met wat extra vierge olijfolie.