Warme bietenmayonaise-soufflé met chips

Een verassend voorgerecht.

warme mayonaise
  • bereiden: 30 min

Warme mayonaise

Warme mayonaise-soufflé met chips Met deze wonderlijke warme mayonaise breng ik een ode aan de magnetron. Misschien ga ik met dit blog lezers verliezen. Ik merk namelijk dat veel kookliefhebbers iets tegen de magnetron hebben. Maar de warme mayonaise-soufflé, onderwerp van dit blog, bestaat bij de gratie van de magnetron. Zonder kun je hem niet maken….

Benodigdheden

  • magnetron
  • kleine glaasjes of kopjes
  • bakpapier

Ingredienten

  • Voor de bietenmayonaise:
  • 300 ml bietensap
  • 1eiwit
  • 250 ml rode bietenolie (recept volgt)
  • Voor de bietenolie:
  • 500 g rode bieten
  • 500 ml zonnebloemolie
  • Voor de chips:
  • 2 frietaardappels (Agria)
  • 50 ml zonnebloemolie

Werkwijze

Bekijk hier de video van deze Bietenmayonaise-soufflé


Stap 1/ Kook het bietensap in tot er maar 3 eetlepels van over zijn.

Stap 2/ Klop het ingekookte sap schuimig met het eiwit en doe er wat peper en zout bij. Giet er vervolgens, al kloppende, langzaam de olie bij tot een smeuïge mayonaise ontstaat.

Stap 3/ Lepel de mayonaise in espressokopjes en zet deze in de magnetron. Verhit de magnetron op de hoogste stand (800 Watt) tot de mayonaise in de kopjes omhoog komt. Zorg ervoor dat je de magnetron op tijd afzet zodat de mayonaise niet overstroomt.

Stap 4/ Keer de kopjes met de warme mayonaise om op een schoteltje.

Lekker met truffelmayonaise en magnetron chips (recept volgt)

Bietenolie
Stap 1/ Was en rasp de bieten.

Stap 2/ Verhit het bietenrasp in de olie tot maximaal 90º C en laat de biet ± 30 minuten in de olie trekken op zacht vuur. Stamp de biet af en toe aan met een pureestamper.

Stap 3/ Zeef de olie en doe deze in een maatbeker of literfles. Laat de olie staan tot de heldere olie zich scheid van het waterige deel onderin de fles (± 1 nacht) en schenk de heldere olie uit de fles.

Magnetron chips
Stap 1/ Borstel de aardappels goed schoon onder de kraan. Schil ze eventueel als de schil hard en dik is.

Stap 2/ Snijd de aardappels in flinterdunne plakjes op een mandoline. Was ze in ruim water. Laat uitlekken op een zeef en dep ze droog op keukenpapier.

Stap 3/ Kwast de plakjes aardappel aan beide kanten dun in met olie en leg ze naast elkaar op een magnetronschaal (ik gebruik de ronddraaiende plaat uit de magnetron) bekleed met bakpapier. Bestrooi ze met peper en zout. Ze passen er niet allemaal in één keer op dus je zult meerdere keren moeten ‘bakken’.

Stap 4/ Verhit de chips op vol vermogen (800 Watt) voor ± 3 minuten. Pas de tijd aan als je magnetron een hoger wattage heeft. Draai de chips om en verhit ze nog ± 3 minuten op half vermogen tot ze goudbruin kleuren.

Stap 5/ Doe ze over op een schaal en laat ze afkoelen. Pas als ze helemaal zijn afgekoeld worden de chips krokant.

 

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.