Vlechtbrood

Wit vlechtbrood met sesam- en maanzaad. Niet moeilijk, lekker en feestelijk.

  • Bereidingstijd: 45 minuten
    Rijstijd: 2,5 uur
    Oventijd: 25 minuten

  • voor 1 groot brood

Simpel volkorenbrood

Er gaat niets boven de geur van versgebakken volkorenbrood. Over de hele wereld staan mensen ervoor in de rij. Waarom zou je dat doen? Zelf brood bakken is niet moeilijk en kost maar weinig tijd. Je moet er alleen wel voor thuisblijven. Het brood heeft je namelijk een paar keer nodig voor het in de oven kan,…

Ingredienten

  • 680 g witte (biologische) patentbloem
  • 8 g suiker (2 tl)
  • 20 g verse gist
  • 430 ml lauwe melk
  • 5 g zout
  • 20 g zachte boter
  • 1 el maanzaad
  • 1 el sesamzaad
  • 1 ei

Werkwijze

Stap 1/ Mix 150 gram van de bloem in een kom met de suiker. Maak een holte in het midden en brokkel hier de gist in (foto). Giet de lauwe melk erbij en mix alles goed door elkaar. Laat het mengsel 30 minuten staan tot het opkomt en een fluweel zachte bovenkant krijgt (van allemaal minuscule belletjes – zie foto).

vlecht-1

vlecht-2

Stap 2/ Meng ondertussen de rest van de bloem met het zout (foto) en wrijf de boter erdoor met de handen. Zo ontstaat een kruimelig deeg (foto).

vlecht-3

vlecht-4

Stap 3/ Meng het gistmengsel en het bloemmengsel en roer met een houten lepel tot een samenhangend deeg.

vlecht-5

Stap 4/ Doe het over op het aanrecht en kneed het deeg 10 tot 15 minuten tot het soepel en elastisch deeg dat zacht aanvoelt (zie foto). Tijdens het kneden wordt de kleur van het deeg steeds lichter. Je kunt ook kneden met de deeghaak in de keukenmachine. Dat duurt tussen de 5 en 8 minuten.

vlecht-6
Het deeg voor het kneden

vlecht-7
Het deeg na het kneden
                                   

Stap 5/ Vorm het deeg tot een bol en doe het in een kom met een theelepel olie. Haal de deegbol door de olie zodat er overal een dun laagje op het deeg zit. Dek de kom losjes af met plastic folie en laat het deeg 1,5 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld (zie foto).

vlecht-8
Het deeg voor het rijzen

vlecht-9
Het deeg na het rijzen
                                  

Stap 6/ Druk de deegbol voorzichtig plat op het aanrecht (zie foto) en verdeel in 3 gelijke stukken (zie foto). Rol de deegstukken onder de handen tot ze glad en rond zijn, en ongeveer 40 cm lang. Bestrooi één rol met de helft van het maanzaad en een andere rol met de helft van het sesamzaad. Duw de bovenkant van de drie rollen aan elkaar en vlecht het deeg. Druk de uiteinden goed aan elkaar (zie foto). Doe de vlecht over op een bakplaat bekleed met bakpapier. Maak een beetje nat met een plantenspuit en laat nog 30 minuten rijzen. Warm ondertussen de oven voor op 200 °C hete lucht of 230 °C conventioneel.

vlecht-10

vlecht-11

vlecht-12

vlecht-13

vlecht-14

Stap 7/ Klop het ei los en voeg eventueel een theelepel melk toe (voor extra bruining). Smeer het deeg ermee in en verdeel de rest van het sesam- en maanzaad over het brood (op de plekken waar het al zat).

Stap 8/ Bak het brood 15 minuten in het midden van de oven en verlaag dan de oventemperatuur naar 180 °C hete lucht en 200 °C conventioneel. Bak het brood nog ± 20 minuten tot het goudbruin en gaar is. Laat afkoelen op een rek.

vlecht-eind-1

4 Reacties op "Vlechtbrood"

  • Koen van Barneveld

    13 augustus 2022 om 17:34

    Dankzij jouw instructie video snapik eindelijk hoe een goed deeg tot stand komt! Net een vlechtbrood gemaakt en hij is heerlijk! Nog even knutselen met de hoeveelheden maar een top recept!

    • Eke Mariën

      18 augustus 2022 om 12:03

      Hoi Koen, dank voor je positieve reactie!

  • Herman de wit

    19 november 2016 om 14:30

    Geniet nog iedere keer van je !! Vooral je benadering van en over voeding!!!

    • Eke Mariën

      23 november 2016 om 17:07

      Hoi Herman, dank voor je compliment. Dat is leuk te horen. Groet, Eke

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.