Vegan paddestoelenkroketten
Rijk gevulde kroketten, geheel diervrij. Smeuïg van binnen, krokant van buiten.
gebak/taart / voor Bereidingstijd: 45 minuten
Afkoelen / opstijven: 3,5 uur10 stuks -
Ingredienten
- Voor de ragout:
- 200 g paddenstoelen mix
- 100 g cantharellen
- 2 sjalotjes, fijn gesnipperd
- 75 g margarine
- 50 g bloem
- 400 ml paddenstoel-bouillon (van tablet)
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1 el tijmblaadjes, gehakt
- Voor het paneren:
- 1 g xanthaangom (1/4 tl)
- 15 g kikkererwtenmeel of maïzena (1,5 el)
- 75 g paneermeel
- 1 el paprikapoeder (mild of zoet)
- 50 g bloem
Werkwijze
Niks zo lekker als een kroket voor lunch. Maar hoe maak je ze vegan? Niet moeilijk! Volg gewoon dit recept voor vegan paddenstoelenkroketten.
Stap 1/ Verhit de margarine in een ruime koekenpan en bak hierin de paddenstoelen 2 minuten op hoog vuur tot ze slinken. Matig het vuur, voeg de sjalotjes toe en bak ze mee tot al het vocht is verdampt in ± 3 minuten. Roer de bloem er doorheen en bak samen 2 minuten. Giet de bouillon erbij en roer goed met een garde tot de saus bindt. Voeg de nootmuskaat en tijmblaadjes toe en breng de ragout op smaak met peper en zout.
Stap 2/ Strijk de ragout uit op een bord en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet vervolgens ± 2 uur in de koeling om op te stijven.
Stap 3/ Verdeel de ragout in 10 gelijke ballen. Rol de ballen uit tot een staaf in de vorm van een kroket.
Stap 4/ Pureer met een staafmixer 100 ml water met het xanthaangom en kikkererwtenmeel tot een lobbig papje. Dit is de ei-vervanger voor het paneren van de kroketten.
Stap 5/ Mix het paneermeel met het paprikapoeder in een diep bord. Doe de eivervanger en de bloem ook elk in een diep bord. Rol de kroketjes achtereenvolgens door de bloem, eivervanger en paneermeel. Laat ze een uur opstijven in de koeling en bak ze per 3 -4 tegelijk ± 5 minuten in een frituur van 180° C.
Tip: Serveer de vegan paddenstoelenkroketten met vegan mosterd-mayonaise.
Pureer daarvoor met een staafmixer in een maatbeker 120 g sojamelk, 2 g (1/2 tl) zout, 1 el grove mosterd en 1 el witte wijnazijn. Giet er langzaam, al mixende, 200 ml zonnebloem- of arachideolie bij zodat een dikke mayonaise ontstaat. Roer er nog een eetlepel mosterd door.
Zie hier het recept voor andere lekkere vegan kroketten!
Claudia
Wat een geweldige recepten! En zo veel vegan! Nieuwe inspiratie voor mij. Even een vraag, bij dit recept zie ik margarine en xanthaangom, kan ik dit ook met iets anders vervangen?
Eke Mariën
Hoi Claudia, een roux voor de kroketten (het mengsel van bloem en margarine) kun je ook maken met dezelfde hoeveelheid plantaardige olie. Xanthaan zou je kunnen vervangen door een beetje te water te binden met maizena of aardappelzetmeel. Neem ongeveer 25 g voor 100 ml water. Zoveel heb je niet nodig maar met nog kleinere hoeveelheden lukt het niet. Succes