vegan chocomousse

Veganistische chocolademousse op basis van aquafabe, het kookvocht van peulvruchten. De beste veganmousse die ik heb geproefd tot nu toe!

  • Bereidingstijd: 15 minuten
    Opstijven: 1 uur

  • 4 - 6 personen

Aquafaba

Aquafaba is het kookvocht van peulvruchten. Er zitten eiwitten, zetmeel en zogenaamde saponinen in die er voor zorgen dat je het vocht kunt opslaan tot een schuim. Met name de saponinen spelen hierbij een belangrijke rol. Deze stoffen danken hun naam aan het Latijnse woord 'sapo', dat zeep betekent. Ze komen veel voor in planten en veroorzaken ook het schuim dat ontstaat tijdens het wassen van gedroogde peulvruchten.
Aquafaba is een ideale vervanger voor eiwitten, ook in cake en gebak.

Benodigdheden

  • Handmixer of staande mixer
  • Kom met koud water of (natte) theedoek

Ingredienten

  • 1 potje gekookte kikkererwten (circa 400 g)
  • 150 g pure chocolade (eventueel met een smaakje)
  • 25 g agave siroop

Werkwijze

Stap 1/ Giet het potje kikkererwten af en meet 150 ml van het kookvocht (aquafaba) af.

Stap 2/ Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron.

Stap 3/ Mix de aquafaba met de agavesiroop in een staande mixer of met een handmixer tot het stevige pieken vormt. Het opslaan van aquafaba duurt een stuk langer dan het opslaan van eiwitten. Ga uit van circa 5 minuten.

Stap 4/ Meng de gesmolten chocolade door het aquafabaschuim. Door de warme chocolade zakt het schuim een beetje in. Klop gewoon door tot het mengsel afkoelt. De chocola zal dan stollen en de mousse wordt steviger. Je kunt het afkoelen versnellen door een koude natte theedoek rond de kom te houden (bij een staande mixer). Als je met een handmixer werkt zou je de kom in een andere kom met koud water (eventueel met ijsblokjes) kunnen zetten tijdens het mixen.

Stap 5/ Schep de mousse in kommetjes en laat nog een uur opstijven in de koeling.

5 Reacties op "Vegan chocomousse met aquafaba"

  • Atje

    10 februari 2019 om 14:10

    We hadden er zin in……
    10 minuten geklopt, konden de hardplastic liter op de kop houden,zo mooi stijf….
    Binnen 1 minuut was het weer vloeibaar. Weten jullie de oorzaak?
    En kun je ook cacao gebruiken i.p.v. gesmolten chocolade

    • Eke Mariën

      13 februari 2019 om 17:19

      Werd het vloeibaar voor of na het toevoegen van de chocolade?

  • Plentbeest

    18 januari 2019 om 14:33

    Bedankt voor dit fantastisch eenvoudig maar heerlijk recept!

  • Wim Bouwman

    28 april 2018 om 16:29

    Het is zalig. Ik gebruikte alleen een erg pure bittere kookchocolade van 95% die lastig smolt. Wat voor een chocolade raad je aan om te gebruiken?

    • Eke Mariën

      30 april 2018 om 09:02

      Hoi Wim, gebruik pure chocolade met een cacaomassa van rond de 50 en 70 %, die werkt zeker. Succes

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.