vegan chocomousse
Veganistische chocolademousse op basis van aquafabe, het kookvocht van peulvruchten. De beste veganmousse die ik heb geproefd tot nu toe!
desserts Bereidingstijd: 15 minuten
Opstijven: 1 uur4 - 6 personen -
Benodigdheden
- Handmixer of staande mixer
- Kom met koud water of (natte) theedoek
Ingredienten
- 1 potje gekookte kikkererwten (circa 400 g)
- 150 g pure chocolade (eventueel met een smaakje)
- 25 g agave siroop
Werkwijze
Stap 1/ Giet het potje kikkererwten af en meet 150 ml van het kookvocht (aquafaba) af.
Stap 2/ Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron.
Stap 3/ Mix de aquafaba met de agavesiroop in een staande mixer of met een handmixer tot het stevige pieken vormt. Het opslaan van aquafaba duurt een stuk langer dan het opslaan van eiwitten. Ga uit van circa 5 minuten.
Stap 4/ Meng de gesmolten chocolade door het aquafabaschuim. Door de warme chocolade zakt het schuim een beetje in. Klop gewoon door tot het mengsel afkoelt. De chocola zal dan stollen en de mousse wordt steviger. Je kunt het afkoelen versnellen door een koude natte theedoek rond de kom te houden (bij een staande mixer). Als je met een handmixer werkt zou je de kom in een andere kom met koud water (eventueel met ijsblokjes) kunnen zetten tijdens het mixen.
Stap 5/ Schep de mousse in kommetjes en laat nog een uur opstijven in de koeling.
Atje
We hadden er zin in……
10 minuten geklopt, konden de hardplastic liter op de kop houden,zo mooi stijf….
Binnen 1 minuut was het weer vloeibaar. Weten jullie de oorzaak?
En kun je ook cacao gebruiken i.p.v. gesmolten chocolade
Eke Mariën
Werd het vloeibaar voor of na het toevoegen van de chocolade?
Plentbeest
Bedankt voor dit fantastisch eenvoudig maar heerlijk recept!
Wim Bouwman
Het is zalig. Ik gebruikte alleen een erg pure bittere kookchocolade van 95% die lastig smolt. Wat voor een chocolade raad je aan om te gebruiken?
Eke Mariën
Hoi Wim, gebruik pure chocolade met een cacaomassa van rond de 50 en 70 %, die werkt zeker. Succes