Wortelsoep à la Maillard

Deze wortelsoep krijgt extra veel smaak door slim gebruik van de Maillardreactie.

  • Bereidingstijd: 40 minuten

  • 6

De maillardreactie

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je vlees aanbakt voor het stoven? Of waarom je een bouillon zo lang moet laten trekken? Dat geeft smaak! In je pannen gebeuren allerlei chemische reacties waarbij nieuwe smaken ontstaan. Die zijn niet eng of gevaarlijk maar juist welkom. Ze verrijken je eten als je ze goed gebruikt….

Benodigdheden

  • snelkookpan

Ingredienten

  • 2 blaadjes gelatine*
  • 500 g wortels
  • 50 g boter
  • 2,5 g bakingsoda
  • 100 ml water
  • 700 ml vers wortelsap**
  • 3 g zout
  • 1 - 2 el limoensap
  • *gebruik voor een vegetarische soep 3,5 gram wei-eiwitten of sojalecithine
  • **gebruik sap uit een sapcentrifuge. Het sap uit flessen heeft een bijsmaak die overheerst in het eindresultaat.

Werkwijze

Stap 1/ Week de gelatineblaadjes in ruim water. Schil de wortels en snijd ze in stukjes.

Stap 2/ Verhit de boter in een snelkookpan en bak de wortels 3 minuten in de boter. Voeg het bakingsoda toe en bak samen met de wortels een paar minuten. Let op de wortels kleuren nu snel.  Voeg het water, wortelsap en zout toe.

(De gelatine voegt eiwitten toe die tijdens het koken uit elkaar vallen in aminozuren. In de Maillardreactie reageren de aminozuren met de wortelsuikers en ontstaan nieuwe aroma’s. Het bakingsoda verhoogt de PH en in de basische omgeving die ontstaat verloopt de Maillardreactie stukken sneller.)

Stap 3/ Breng aan de kook en los de gelatine op in de soep. Sluit de pan en laat onder druk komen, stand 2. Draai het vuur laag en laat de soep 15 minuten koken onder druk. Koken op hoge temperatuur in de snelkookpan versnelt de Maillardreactie.

Stap 4/ Draai het vuur uit en laat de pan 10 minuten afkoelen. Spoel de pan vervolgens onder de koude kraan om de druk verder te verminderen zodat de deksel open kan.

Stap 5/ Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met een beetje limoensap.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.