Tiramisu met stoofpeertjes

Deze tiramisu is een welkome afwisseling op het traditionele Italiaanse dessert.

  • Bereidingstijd: 30 minuten
    Stooftijd: 45 minuten
    Snelkookpan: 20 minuten
    Afkoelen: 1 uur

  • 6 - 8 personen

Benodigdheden

  • (Staande)mixer
  • Snelkookpan (optioneel)

Ingredienten

  • 500 ml witte wijn
  • 6 - 8 stoofperen (Gieser Wildeman)
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 tl kardemom peulen
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 steranijs
  • 5 eidooiers
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • 1 pak lange vingers
  • 100 g pure chocolade
  • 1 tl gebrande koffiebonen

Werkwijze

Stap 1/ Schil voor de tiramisu de peren en verwijder het klokhuis met een parisienneboor (of gebruik een theelepel). Breng de peren aan de kook met de wijn, suiker, specerijen en 500 ml water*. Laat circa 45 minuten sudderen op laag vuur tot de peren zacht zijn. Haal de peren uit het kookvocht en laat afkoelen. Zeef het kookvocht en laat afkoelen.

Stap 2/ Mix de eidooiers met de suiker luchtig. Schep er de mascarpone bij terwijl je blijft mixen. Sla alle klonten uit de mascarpone en voeg dan de slagroom toe. Blijf draaien tot een dikke crème.

Stap 3/ Vul de bodem van een schaal (30 x 25 of rond van 30 cm) met lange vingers. Schep er wat kookvocht van de peren op en wacht tot de koekjes het opnemen. Je kunt de lange vingers ook een voor een in het vocht dopen en ze dan op de bodem leggen.

Stap 4/ Schep de mascarponecrème op de lange vingers en zet de peren erop. Laat de tiramisu minimaal een uur opstijven in de koeling.

Stap 5/ Rasp er voor het serveren de chocolade overheen. Maal de koffiebonen tot een fijn gruis in de vijzel en strooi over de tiramisu.

Planning: Deze tiramisu kun je al een dag van tevoren maken. Schaaf er vlak voor het serveren de chocolade over en bestrooi met de gemalen koffieboontjes.

Snelkookpan: Kook de peren onder druk 20 minuten. Water toevoegen is niet nodig in de snelkookpan!

2 Reacties op "Tiramisu met stoofpeertjes"

  • Jan Waanders

    24 december 2017 om 13:46

    Mooi recept tiramiso met peertjes.
    Gaan we proberen.

    Maar in een snelkookpan zonder water peertjes koken komt mij vreemd voor, maar wasrschijnlijk lees ik over iets heen?

    Hg

    Jan

    • Eke Mariën

      25 december 2017 om 15:08

      Hoi Jan, er gaat wijn bij de peren. In de snelkookpan ontstaat stoom onder druk. Deze stoom gaart de peren. Daarom hoeven de peren niet onder vocht te staan. In een snelkookpan hoef je daarom geen water toe te voegen.

Reactie

Plaats hier uw reactie