Tiramisu met stoofpeertjes
Deze tiramisu is een welkome afwisseling op het traditionele Italiaanse dessert.
desserts Bereidingstijd: 30 minuten
Stooftijd: 45 minuten
Snelkookpan: 20 minuten
Afkoelen: 1 uur6 - 8 personen -
Benodigdheden
- (Staande)mixer
- Snelkookpan (optioneel)
Ingredienten
- 500 ml witte wijn
- 6 - 8 stoofperen (Gieser Wildeman)
- 2 kaneelstokjes
- 1 tl kardemom peulen
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 1 steranijs
- 5 eidooiers
- 100 g fijne kristalsuiker
- 500 g mascarpone
- 200 ml slagroom
- 1 pak lange vingers
- 100 g pure chocolade
- 1 tl gebrande koffiebonen
Werkwijze
Stap 1/ Schil voor de tiramisu de peren en verwijder het klokhuis met een parisienneboor (of gebruik een theelepel). Breng de peren aan de kook met de wijn, suiker, specerijen en 500 ml water*. Laat circa 45 minuten sudderen op laag vuur tot de peren zacht zijn. Haal de peren uit het kookvocht en laat afkoelen. Zeef het kookvocht en laat afkoelen.
Stap 2/ Mix de eidooiers met de suiker luchtig. Schep er de mascarpone bij terwijl je blijft mixen. Sla alle klonten uit de mascarpone en voeg dan de slagroom toe. Blijf draaien tot een dikke crème.
Stap 3/ Vul de bodem van een schaal (30 x 25 of rond van 30 cm) met lange vingers. Schep er wat kookvocht van de peren op en wacht tot de koekjes het opnemen. Je kunt de lange vingers ook een voor een in het vocht dopen en ze dan op de bodem leggen.
Stap 4/ Schep de mascarponecrème op de lange vingers en zet de peren erop. Laat de tiramisu minimaal een uur opstijven in de koeling.
Stap 5/ Rasp er voor het serveren de chocolade overheen. Maal de koffiebonen tot een fijn gruis in de vijzel en strooi over de tiramisu.
Planning: Deze tiramisu kun je al een dag van tevoren maken. Schaaf er vlak voor het serveren de chocolade over en bestrooi met de gemalen koffieboontjes.
Snelkookpan: Kook de peren onder druk 20 minuten. Water toevoegen is niet nodig in de snelkookpan!
Jan Waanders
Mooi recept tiramiso met peertjes.
Gaan we proberen.
Maar in een snelkookpan zonder water peertjes koken komt mij vreemd voor, maar wasrschijnlijk lees ik over iets heen?
Hg
Jan
Eke Mariën
Hoi Jan, er gaat wijn bij de peren. In de snelkookpan ontstaat stoom onder druk. Deze stoom gaart de peren. Daarom hoeven de peren niet onder vocht te staan. In een snelkookpan hoef je daarom geen water toe te voegen.