DE BASIS: Stamppot boerenkool

Deel 4 van serie DE BASIS: zo maak je de lekkerste stamppot boerenkool

Aroma en zetmeel

We vallen meteen met de deur in huis: aroma, een van de belangrijkste componenten voor de smaak, gaat niet goed samen met zetmeel, een van de meest gebruikte ingrediënten in de maaltijd. Toch komt deze combinatie eindeloos vaak voor: chili con carne, risotto, paella, gebonden sauzen, stamppot en ga zo maar door. Het zetmeel uit…

Ingredienten

  • Voor de aardappelpuree:
  • 1,2 kilo kruimige aardappels
  • 250 ml (volle) melk
  • 50 à 100 gram boter
  • optioneel: 1/2 groentenbouillonblokje
  • Voor de boerenkool:
  • 600 gram gesneden en gewassen boerenkool
  • 50 gram boter
  • 1/2 groentenbouillonblokje

Werkwijze

Het recept voor de klassieke stamppot boerenkool, een Nederlandse winterfavoriet.

Stap 1/ Maak eerst een smeuïge aardappelpuree zoals beschreven in dit recept.

Stap 2/ Breng ondertussen de boerenkool aan de kook in een ruime pan met een bodempje water. Voeg de boerenkool in delen toe. Wacht met het toevoegen van het volgende deel tot het eerste deel is geslonken. Verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg de boter toe. Zet een deksel op de pan en laat de boerenkool op zacht vuur minimaal 20 minuten stoven.

Stap 3/ Verwarm de worst op de kool gedurende de laatste 10 minuten van de stooftijd.

Stap 4/ Bak de spekjes ondertussen krokant in een koekenpan met een beetje olie.

Stap 5/ Warm de aardappelpuree eerst weer op en meng de boerenkool er goed door. Als je de boerenkool kookt met een bodempje water hoef je de kool niet af te gieten. Zo blijven alle aroma’s in de pan én in het gerecht.

Stap 6/ Serveer de stamppot boerenkool ten slotte met de spekjes en de rookworst.

Tip: Lekker met augurkjes, zilveruitjes, mosterd en piccalilly.

Bekijk hier de video waarin Katrien leert hoe ze een goede aardappelpuree maakt.

Bekijk hier de video over stamppot boerenkool.

4 Reacties op "DE BASIS: Stamppot boerenkool"

  • olor

    19 december 2023 om 19:25

    Het is heel belangrijk dat de boerenkool langer moet koken dan de aardappels! Niet logisch dus om met de aardappels te beginnen. Verder prima recept! Groetjes

    • Eke Mariën

      20 december 2023 om 21:22

      Goed punt! Ik doe het inmiddels anders. Ik stoof de boerenkool ca. 30 minuten in de melk en de boter die normaal in de aardappelpuree gaat. Als de kool goed gaar is gaat ie vervolgens door de gestampte aardappelen.

  • Nick

    28 maart 2020 om 00:25

    Bedankt voor tip om puree en kool apart van elkaar te maken.
    Opmerking:
    – Spekjes en worst worden niet vermeld bij ingrediënten.
    – Mis ook tekst, al was het maar één zin, over de samenvoeging van puree met de apart gekookte boerenkool.

    • Eke Mariën

      3 april 2020 om 13:10

      Je hebt gelijk Nick. Dit recept is wel erg summier! Ik pas het meteen aan.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.