Spruitjesstamppot met oesterzwammen en oude kaas
Vegetarische spruitjesstamppot met oesterzwammen voor een hartige bite.
hoofd Bereiden ± 45 minuten / oven ± 15 minuten
hoofdgerecht (4 personen)
Ingredienten
- 1 kg kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken
- 500 g spruitjes, schoongemaakt, grote gehalveerd
- 200 g oesterzwammen, in reepjes
- 100 g boter
- 300 ml volle melk
- nootmuskaat
- 3 beschuiten
- 200 g geraspte oude boerenkaas
Werkwijze
Stap 1/ Kook voor de spruitjesstamppot de aardappels in ± 20 minuten gaar in weinig water met een beetje zout. Houd de deksel op de pan tijdens het koken.
Stap 2/ Kook intussen de spruitjes 6-8 minuten in ruim kokend water met zout tot ze beetgaar zijn, grote spruiten hebben iets meer tijd nodig. Verhit 1 el boter in een koekenpan, bak de oesterzwam op hoog vuur in 4-5 minuten gaar en bestrooi met wat zout.
Stap 3/ Verwarm de oven voor op 200°C.
Stap 4/ Verhit in een steelpan de melk en 50 g boter tot de melk kookt. Giet de aardappels af en doe ze terug in de hete pan. Stamp de aardappels fijn en roer de hete melk en boter erdoor. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Spatel de oesterzwam en de spruiten door de aardappelpuree.
Stap 5/ Doe de stamppot over in een ingevette ovenschaal van ± 2 liter inhoud. Verkruimel de beschuiten over de stamppot, verdeel de rest van de boter in kleine stukjes erover en bestrooi met de kaas. Bak de puree nog 15 minuten in de oven tot er een mooie goudbruine korst op zit.