Spritsen

Deze heerlijke klassieke spritsen zijn een goed basisrecept om meer te weten te komen over koekjes bakken.

koekjescollege
  • /
  • Bereidingstijd: ± 15 minuten
    Oventijd: ± 20 minuten

  • 20 stuks

Koekjes college

Je wilt een keer iets anders bakken dan zandkoekjes en zoekt naar een recept op internet. Je gaat aan de slag maar helaas pindakaas, de koekjes zijn compleet anders dan verwacht. Ze zijn enorm uitgelopen, hard en taai. Wat ging er mis? De schuld ligt natuurlijk bij het recept. Volgende keer een andere site raadplegen…

Benodigdheden

  • Oven
  • Weegschaal
  • Kommen
  • Staande mixer met bisschop
  • Zeef
  • Spuitzak met kartelmond
  • Evt. maatbeker
  • Bakplaten bekleed met bakpapier
  • Koelrek

Ingredienten

  • 200 g boter
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • 125 g patentbloem
  • 100 g Zeeuwse bloem
  • mespunt zout

Werkwijze

Voor meer informatie bij deze spritsen, bekijk het Koken met Kennis koekjes college.
Kijk deel 1 – Kijk deel 2 – Kijk deel 3 – Kijk deel 4

Stap 1/ Verwarm de oven voor op 175° C.

Stap 2/ Mix met de bisschop in staande mixer de boter met de suiker tot een lichtgele creme, ca. 4 – 5 min.

Stap 3/ Voeg het ei en zout toe en mix kort tot alles goed gemengd is.

Stap 4/ Zeef de patentbloem, Zeeuwse bloem en zout erboven en meng alles op de laagste stand tot samenhangend deeg.

Stap 5/ Doe het deeg over in de spuitzak met kartelmond. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit het deeg banen van ± 3 cm breed met een zig-zag vorm (wat de spritsen zo typisch maakt). Bak de spritsen in ± 20 min. goudgeel en gaar. Snijd de deegrepen direct uit de oven (als het nog goed warm is) in stukjes van ± 5 cm. Laat afkoelen.

2 Reacties op "Spritsen"

  • Eefjan Breukink

    1 juni 2020 om 11:39

    KLeine vraag,
    In het koekjescollege (deel 3) is de volgorde suiker/ei andersom. Dus suiker met boter wordt gemengd in de keukenmachine. Maakt dat enig verschil?

    Vriendelijke groeten,

    Eefjan

    ps leuke site! sinds cook en chemist ben ik enthusiast over de wetenschap achter koken!

    • Eke Mariën

      3 juni 2020 om 12:18

      Hoi Eefjan, dank voor je scherpe waarneming. Ik ben er even ingedoken maar het is inderdaad erg vreemd wat er staat. Spritsen worden gemaakt van wrijfdeeg, dat is iets luchtiger en vochtiger dan zetdeeg (zanddeeg / harde wener, dit rol je uit). De lucht krijg je erin door boter en suiker samen de wrijven. De suikerkristallen brengen de lucht in de boter. Vanuit dat principe klopt dit spritsenrecept inderdaad niet. Eerst moet dus de boter met de suiker worden gewreven (kan ook in de staande mixer met vlinder). Dan pas vocht en bloem erbij. Ik pas het aan!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.