Simpel spelt volkoren

Een simpel en snel recept voor volkorenbrood

spelt volkoren
  • Bereidingstijd: 30 minuten
    Rijstijd: 1 uur
    Oventijd: 45 minuten

  • 1 groot brood

Simpel volkorenbrood

Er gaat niets boven de geur van versgebakken volkorenbrood. Over de hele wereld staan mensen ervoor in de rij. Waarom zou je dat doen? Zelf brood bakken is niet moeilijk en kost maar weinig tijd. Je moet er alleen wel voor thuisblijven. Het brood heeft je namelijk een paar keer nodig voor het in de oven kan,…

Benodigdheden

  • groot cake- of broodblik van 30 cm, ingevet

Ingredienten

  • 25 g verse gist (1 zakje gedroogde gist)
  • 600 ml lauw water (max. 40°C)
  • 5 g suiker (1 tl)
  • 750 g speltmeel (100%)
  • 8 g zeezout
  • 50 g zonnebloempitten

Werkwijze

Stap 1/ Verbrokkel de verse gist en meng samen met de suiker door het water. Laat 10 minuten staan tot er aan de oppervlakte kleine belletjes ontstaan.
spelt-0


Stap 2/
Doe de bloem in een ruime kom en meng het gistmengsel erdoor. Roer met een houten lepel tot een samenhangend plakkerig deeg.

spelt-1

Stap 3/ Voeg het zout toe en kneed het deeg 10 tot 15 minuten met bebloemde handen. Het deeg is behoorlijk slap. Tijdens het kneden wordt het iets steviger en gaat het minder plakken. Kneden in de keukenmachine kan ook. Gebruik een deeghaak en kneed ongeveer 5 à 8 minuten.
spelt-2

Stap 4/ Doe het deeg over in het bakblik en maak het egaal met bebloemde handen. Maak het deeg nat met een kwastje en bestrooi met de pompoenpitten.
spelt-3

Stap 5/ Laat het deeg 60 minuten rijzen op kamertemperatuur totdat het net boven het bakblik uitkomt. Verwarm de oven halverwege de rijstijd voor op 180 °C hete lucht of 200 °C conventioneel.
spelt-4

Stap 6/ Bak het brood 45 – 50 minuten in het midden van de oven. Zet het blik bij voorkeur rechtstreeks op een ovensteen (pizza- of broodsteen) of op vuurvaste tegels. Verwarm de steen of tegels mee tijdens het voorverwarmen.
spelt-eind1

Stap 7/ Laat het brood 5 minuten afkoelen in de vorm. Los het uit het blik en laat helemaal afkoelen op een rekje.

21 Reacties op "Simpel spelt volkoren"

  • Ellie

    28 oktober 2023 om 13:31

    Dag Eke,
    Ik wilde je antwoorden, maar dat lukte niet, dus even een nieuw mailtje.
    Ik kan nu beter brood bakken dan met de computer omgaan……
    Dank voor je goede raad! “Brodo perfecto”, zoals wij italianen zeggen 🙂
    In de natuurwinkel laat ik het brood nu, met een glimlach; mijn brood is veel lekkerder, links liggen.
    Met veel dank en hart. groet, Ellie

    • Eke Mariën

      1 november 2023 om 10:22

      Dank voor je leuke bericht Ellie. Broodbakken is veel bevredigender dan achter de computer zitten!

  • Ellie Hahn

    8 oktober 2023 om 13:19

    Dag Eke,
    Sinds kort heb ik jouw recept ontdekt en zelfs voor mij (2 linker-bak-handen) is het heel goed te doen.
    Simpel én, niet geheel onbelangrijk, héérlijk.
    Alleen de korst (bovenkant) is nogal hard en dik.
    Ik bak het brood 45 minuten in een gasoven op 200 graden.
    Wat zou ik anders kunnen doen?
    Met dank en hart. groet, Ellie

    • Eke Mariën

      17 oktober 2023 om 09:54

      Hoi Ellie, leuk om te horen dat het recept je bevalt. Om de korst tijdens het bakken zachter te houden kun je het deeg, voordat het in de oven gaat, bestrijken met water. Zolang de bovenkant vochtig is zal de temperatuur niet boven de 100 graden kunnen stijgen aan de oppervlakte en vormt zich minder snel een korst. Een andere optie is om het brood halverwege nog een keer te bevochtigen met een plantenspuit. Een combinatie van beiden kan ook natuurlijk. Succes!

  • Richard

    21 april 2021 om 08:21

    Heb dit recept geprobeerd maar heb een vraag over de verhoudingen.
    Immers lijkt 750gram speltmeel toch wat (te)veel.

    Punt is dat ik exact dit recept stap voor stap heb gedaan en het brood ziet er aan de buitenkant fantastisch uit moet ik zeggen.
    MAAR aan de binnenzijde was deze veel te compact en te elastisch en dus aan de droge kant.
    Mijn vraag is dus hoe ik dat brood een stuk luchtiger kan krijgen.
    Zelf zou ik ernaar neigen om minder meel te gebruiken. (bv. 500 gram ipv 750). En eventueel meer gist?
    Ik gebruikte overigens 1 zakje instant gist.
    Zowel kneden als rijzen gingen exact zoals je aangeeft in het recept, heb ook zeker 15 minuten flink gekneed met de hand wat een prima resultaat gaf.
    Maar nogmaals vond ik het eindresultaat nu nogal tegenvallen.
    Nu kan ook zijn dat dit ook spelt eigen is en je dan dus beter een mix zou kunnen toepassen met tarwebloem?
    Nogmaals hoor ik graag enige tips hoe een meer luchtig en minder compact brood te kunnen bakken.
    Liefst wel van speltmeer als het even kan. Alle tips zijn welkom!
    Heel hartelijk dank en keep up the good work!

    • Eke Mariën

      12 mei 2021 om 12:38

      Hoi Richard,
      Dank voor je reactie. Jammer dat het brood niet goed is gelukt. Als ik je verhaal lees denk ik het eerst aan je oventemperatuur. Heb je die gecontroleerd? Overigens is het brood redelijk compact, vergelijkbaar met dat van Allinson volkoren. Meer lucht kun je in het brood krijgen door een deel van het speltmeel te vervangen voor tarwebloem, bijvoorbeeld de helft. Je krijgt dan meer gluten in het deeg en daardoor meer elasticiteit en mogelijkheid om lucht vast te houden. Meer gist zou je kunnen proberen maar is naar mijn ervaring niet nodig. Verder raad ik je aan om te bakken op een ovensteen. Succes met bakken!

  • Renske

    10 november 2020 om 08:52

    Is het ook mogelijk om een (deel) van het speltmeel te vervangen voor tarwemeel? Worden de verhoudingen dan anders?

    • Eke Mariën

      14 november 2020 om 11:53

      Hoi Renske, ja hoor speltmeel gedraagt zich gelijk aan tarwemeel. Bak ze!

  • Carolien Bloem

    30 augustus 2020 om 16:42

    Geweldig recept!! Voor de tweede keer aan het maken.

    Bedankt en groeten van Carolien.

    • Eke Mariën

      3 september 2020 om 09:06

      Fijn te horen Carolien! Bak ze

  • Jelle

    26 augustus 2020 om 15:34

    Dank voor je reactie. Ik ga het volgens je recept maken.

  • Jelle

    23 augustus 2020 om 13:27

    Na kneden in het bakblik. Geen eerste rijs? En in het bakblik vlak drukken met de handen? Recept lijkt me dus niet compleet.

    • Eke Mariën

      24 augustus 2020 om 21:39

      Hoi Jelle, ik vind je conclusie nogal voorbarig. Misschien moet je het recept eerst een keer proberen. Dan kun je zelf ervaren hoe simpel het is, net als de anderen die je al voor gingen (zie overige reacties). Succes!

  • José Boll

    21 juni 2019 om 15:41

    Ik heb net dat spelt volkorenbrood gebakken. Hij is goed gelukt. En smaakt heerlijk. Zeker voor herhaling vatbaar.

    • Eke Mariën

      27 juni 2019 om 14:19

      Dat is goed te horen José. Dank voor je reactie

  • Riël Hamelijnck

    3 februari 2019 om 10:47

    Simpel Spelt volkoren is inderdaad simpel en heerlijk. Bij tarwe volkoren doe ik nog olie of boter. Is er een reden waarom dat in spelt niet gebeurt?

    • Eke Mariën

      3 februari 2019 om 21:17

      Nee dat ligt niet aan het speltmeel maar aan de schrijver vannhet recept. Een beetje olie is een goeie toevoeging Riël.

  • Marjoleine

    10 oktober 2018 om 18:31

    Hoi, ik ga het eens uitproberen.
    Ik vroeg me alleen af waar de resterende 1/4 pompoenpitten blijft?

    • Eke Mariën

      17 oktober 2018 om 21:33

      He Marjoleine, dat vraag ik me ook af. Ik heb echt geen flauw idee. Kan het me niet meer herinneren. Maar ik haal het uit het recept. Gewoon dus 50 gram pitten in 1 keer gebruiken. Groetjes

  • Ellen Steinmeijer

    21 november 2016 om 09:35

    Ik ben erg blij met dit recept, heb je voor mij ook een tip hoe ik dit speltbrood als 100% zuurdesemspelt kan bakken.
    Alvast dank.

    • Eke Mariën

      21 november 2016 om 21:24

      Dan moet je een desemstarter maken die je voedt met smeltmeel. Ik heb daar nog niet over geschreven maar je kunt meer info vinden hier: http://www.bisschopsmolen.nl/recepten/basisrecept-eigen-desem/
      Op dezelfde site vind je ook recepten voor spelt volkorenbrood. De werkwijze is met een desemstarter namelijk anders dan met mijn simpele volkorenbrood recept. Succes

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.