Selderijsalade

Verrot lekkere selderijsalade!

  • /
  • bereidingstijd: 30 min.
    fermenteren: 24 uur

  • 10

Fermenteren van kool. Verrot lekker!

Volg hier de online cursus fermenteren Fermenteren Het fermenteren van groenten is al zo oud als de weg naar Rome. In nauwe samenwerking met bacteriën, gisten en schimmels, gebruikten onze voorouders de techniek om voedsel te bewaren. Olijven, zuurkool, augurken, kimchi en ingelegde citroenen zijn bekende voorbeelden. Maar wist je dat een groot deel van onze…

Benodigdheden

  • afsluitbare glazen pot 1,5 liter stukje doek elastiekje

Ingredienten

  • 1/2 knolselderij (500 g)
  • 25 g grof grijs zeezout
  • 1 dl dikke yoghurt
  • 1 dl mayonaise
  • 1 el Dyon mosterd
  • 5 g dragonblaadjes
  • 5 g dille takjes

Werkwijze

Bekijk hier de video Fermenteren: de basis

Stap 1/ Schil de knolselderij en snijd in grote stukken. Was goed en snijd in op een mandoline in dunne reepjes (julienne). Doe over in een ruime schone pot en druk goed aan.

Stap 2/ Maak een pekelwater door het zout in 100 ml kokend water op te lossen. Vul aan met 900 ml koud water.

Stap 3/ Schenk het pekelwater bij de selderij totdat alles onder staat. Sluit de pot af met een doekje om vliegjes buiten de pot te houden. Laat de pot een nacht staan op kamertemperatuur.

Stap 4/ Zeef de selderij (het pekelwater kun je opnieuw gebruiken voor een andere fermentatie) en laat goed uitlekken.

Stap 5/ Meng yoghurt, mayonaise en mosterd. Hak de dragon en dille en meng samen met de selderij door de saus. Voeg eventueel peper toe maar zeker geen zout. De selderij is al zout genoeg.

Desgewenst kan de knolselderij langer staan. Gebruik dan wel een plasticzakjes met water om de knolselderij onder de pekel te houden. In deze video zie je hoe dat werkt.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.