Salade met gekonfijte asperges met serranoham

Gekonfijte asperges blijven heerlijk zoet omdat de plantsuikers niet oplossen in water.

  • Bereidingstijd: 45 minuten

  • 4

Asperges koken

De witte asperge behoort tot de elite van groenten die de hoofdrol krijgen op je bord. Niet zonder reden, de groente heeft een bijzondere, uitgesproken smaak en is enorm veelzijdig in haar bereidingen. Één daarvan is asperges koken. Gekookte asperges met ham, boter en eieren is de klassieke bereiding maar het is zonde om het daarbij…

Ingredienten

  • 10 witte asperges
  • 10 groene asperges
  • 3 el koolzaad- of olijfolie
  • 1 kropsla
  • 12 kerstomaatjes
  • handje jonge spinazieblaadjes
  • handje basilicumblaadje
  • 100 g serranoham, in plakjes
  • 4 el taggiasche olijven
  • Voor de dressing:
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 1 el frambozenazijn of vers citroensap

Werkwijze

Stap 1/ Verwarm de oven voor op 100º C.

Stap 2/ Maak de asperges schoon. In deze video laat ik zien hoe je dat doet. Snijd dikke witte asperges over de lengte doormidden (anders duurt het garen te lang).

Stap 3/ Kwast de asperges in met olie en leg ze naast elkaar op een ovenschaal. Gaar ze, afhankelijk van de dikte, minimaal 30 minuten in het midden van de oven.

Stap 4/ Verwijder de buitenste bladeren van de kropsla. Was de sla in ruim water en droog het met een slacentrifuge.

Stap 5/ Halveer de kerstomaatjes. Snijd de gekonfijte asperges doormidden.

Stap 6/ Bouw een salade op van mooie blaadjes kropsla, blaadjes spinazie en basilicum. Leg er witte en groene aspergehelften tussen en plakjes serranoham. Leg de tomaatje erop en lepel de olijven erover.

Stap 7/ Klop de olie en azijn door elkaar voor de dressing en breng op smaak met peper en zout. Lepel de dressing over en om de salade.

Vegatip: Maak deze salade plantaardig door de serranoham weg te laten en te vervangen voor flinterdun gesneden plakjes gerookte tofu

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.