Rode bietensoep met venkel en appel

Een winterse rode bietensoep met frisse accenten van venkel en appel. Supersnel klaar in de snelkookpan.

rode bietensoep
  • Bereidingstijd: 35 minuten
    Snelkookpan: 30 minuten

  • 4 personen

Koken met de snelkookpan

Eigenlijk is de snelkookpan een doodnormale, roestvrijstalen pan waarin je bijna alle gerechten kunt koken. De pan is vooral handig voor producten met een lange kooktijd zoals aardappelen, peulvruchten, knollen en zaden. Maar je kunt hem ook uitstekend gebruiken voor pureesoepen, stoofgerechten en bouillon. Groenten Alleen groenten die grof kookgeweld nodig hebben zijn geschikt voor de…

Ingredienten

  • 500 g rode bieten (ongekookt)
  • 2 rode uien, in parten
  • 1 venkelknol
  • 1 el venkelzaad
  • 2 friszure appels (Elstar)
  • 1 liter groentebouillon
  • paar takjes dille, fijngehakt

Werkwijze

Stap 1/ Schil de bieten en snijd ze in blokjes van 2 cm. Snijd de venkelknol tussen de stelen doormidden en snijd een helft in kleine stukken. Snijd de appel rond het klokhuis in stukken. Hou 1 theelepel venkelzaad apart en een stuk appel apart.

Stap 2/ Bak de biet- en venkelstukken, samen met de rode ui, 3 minuten in een eetlepel olie in de snelkookpan. Voeg de laatste minuut het venkelzaad toe en bak mee. Giet de groentebouillon erbij en voeg de appel toe. Sluit de pan met het deksel en breng op hoog vuur onder druk (stand 2). Draai het vuur laag en kook de soep 10 minuten. Draai het vuur uit en laat de pan nog 10 minuten staan. Laat de resterende druk ontsnappen via het drukventiel en open de pan.

Stap 3/ Pureer de soep met een staafmixer (of in de blender voor een extra fijne textuur) en breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Stap 4/ Hak de appel in kleine blokjes en snijd de venkel op een Japanse mandoline in flinterdunne reepjes (Je kunt de venkel, net als de appel, ook in blokjes snijden). Rooster het achtergehouden venkelzaad in een droge koekenpan.

Stap 5/ Serveer de soep in kommen of diepe borden. Garneer met fijn gesneden venkel, blokjes appel, fijngehakt dille en geroosterd komijnzaad.

Tip: Lekker met een swirl losgeklopte crème fraiche.

4 Reacties op "Rodebietensoep met venkel en appel"

  • Joyce

    19 oktober 2020 om 18:04

    Dank je voor de aanpassing. Ik zie bij stap 4 en 5 komijnzaad staan. Bovenaan staat venkelzaad.

    • Eke Mariën

      20 oktober 2020 om 08:41

      Wederom bedankt voor je oplettende oog. Het moet inderdaad venkelzaad zijn wat je over de soep strooit.

  • Joyce

    10 september 2020 om 17:12

    wanneer voeg je de rode uien toe?

    • Eke Mariën

      15 september 2020 om 11:31

      Hoi Joyce, goed punt. Je bakt ze samen met de bieten en venkel mee in stap 2. Heb het meteen aangepast. Dank voor je input

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.