Reuzenkikkererwtenmeringues
Met het kookvocht van kikkererwten (aquafaba) bak je heerlijke meringues.
gebak/taart Bereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 4 uurVoor 8 stuks -
Benodigdheden
- Staande- of handmixer
- Bakplaat bekleed met bakpapier
Ingredienten
- 250 ml kookvocht van kikkererwten (uit een blik of pot)
- 400 g fijne kristalsuiker
- 10 g maïzena
- 2 el cacao
- 1 el kaneel
Werkwijze
Aquafaba is de perfecte plantaardige vervanger voor eiwitten. Deze reuzenkikkererwtenmeringues zijn makkelijk om te maken en net zo lekker als gewone meringue. Met aquafaba wordt dit heerlijke gebak even luchtig als met eiwitschuim! Je maakt ze zo:
Stap 1/ Verwarm de oven voor op 100 °C.
Stap 2/ Mix het kikkererwtenvocht met 1/3 van de suiker schuimig (gebruik een staande- of handmixer). Voeg langzaam al mixend de rest van de suiker toe en blijf mixen tot het schuim stijf is, ± 5 minuten.
Stap 3/ Zeef de maizena erboven en spatel het er doorheen. Verdeel de meringue over twee kommen. Spatel door de ene de cacao, maar schep het niet goed om, het moet er als een swirl doorheen. Doe hetzelfde met de kaneel. Maak van elke meringue 3 grote ovalen (of gebruik je eigen fantasie). Strooi er nog een beetje cacao of kaneel over en droog de reuzenkikkererwtenmeringues 2 uur in de oven. Draai de oven uit en laat de meringue erin afkoelen, in ± 2 uur. Ze moeten stevig aanvoelen aan de buitenkant, maar mogen smeuïg blijven van binnen.
Wil je meer recepten met aquafaba uitproberen? Bekijk hier bijvoorbeeld de video over het maken van luchtige aquafaba muffins.
Anke
Nu snap ik waarom mijn opgeklopte aquafaba in elkaar zakte in de oven, dankjewel. Ik had het al opgegeven. Het viel me ook op dat het mengsel nog echt naar kikkererwten smaakte. Is dat niet zo als ze goed gebakken zijn?
Eke Mariën
Hoe erg je baksels van aquafaba naar kikkererwten smaakt hangt af van het blikje of potje dat je gebruikt. Over het algemeen geldt: hoe helderder de aquafaba hoe neutraler van smaak. Als de aquafaba gelig van kleur is dan zitten er een boel restjes kikkererwt in. Die beinvloeden de smaak.