Rabarber Crumble

Een heerlijke crumble, lekker knapperig en niet te vochtig!

Rabarber crumble

Rabarber crumble In de meivakantie was ik in Engeland en lunchte ik met m’n gezin in een prachtige pub. Voor toe bestelde ik mijn lievelingsdessert: rabarber crumble. Engelsen zijn goed met rabarber en crumbles en ik werd niet teleurgesteld. In tegendeel, het toetje was perfect. De rabarber had nog beet en zwom niet in het…

Benodigdheden

  • Kom
  • Keukenmachine
  • Bakplaat met bakpapier
  • taartvorm van 25 a 30 cm, ingevet

Ingredienten

  • 500 g rabarber
  • 150 g suiker
  • 150 g patent bloem
  • 50 g amandelmeel
  • 50 g bruine suiker
  • 1 tl vanille essence
  • mespunt zout
  • 100 g zachte boter (kamertemperatuur!)
  • 50 g geschaafde amandelen
  • 1 tl maïzena

Werkwijze

Bekijk hier hoe je de rabarber crumble maakt.

Stap 1/ Was de rabarber, droog de stelen en snijd ze in stukjes van 1 cm. Meng ze met 100 gram van de suiker in een kom en laat 1 uur marineren. Schep af en toe om. Doe de rabarber in een zeef en laat 5 min. uitlekken. Vang het vocht op.

Stap 2/ Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de rest van de suiker met de bloem, het amandelmeel, de bruine suiker, vanille-essence en het zout kort in de keukenmachine. Doe de boter erbij en draai tot een kruimelig deeg. Voeg de amandelen toe en puls nog een paar keer zodat de amandelen zich mengen met het kruimeldeeg maar niet worden fijngemalen. Ze geven een extra beet aan de crumble. Spreid de crumble uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak 10 min. in de oven.

Stap 3/ Neem 2 el van het lekvocht van de rabarber en meng het goed met de maïzena. Roer het mengsel door de rabarber en schep alles in de ingevette bakvorm. Verdeel de voorgebakken crumble erover en bak alles samen nog 25 min. in de oven. Laat 5 min. afkoelen en serveer warm. Lekker met crème fraîche of clotted cream.

Tip: De rest van het lekvocht van de rabarber kun je inkoken tot siroop en serveren bij de crumble.

Cheatversie: 

Kost de perfecte crumble je te veel tijd? Speel dan vals met verkruimelde Bastognekoeken op roergebakken stukjes rabarber. Snijd daarvoor 500 g rabarber in kleine stukjes en roerbak ze in een eetlepel olie met 50 g suiker 3 min. Verdeel ze over de bodem van een springvorm van 22 cm en verkruimel er 150 g Bastognekoeken over. Bak de crumble nog 10 min. in een voorverwarmde oven van 180° C.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.