Pruimentaart

De lekkerste manier om pruimen te eten. Geheel plantaardig.

  • Bereidingstijd: 30 minuten
    Wachten: 1 uur
    Oventijd: 40 minuten

  • 10 - 12 taartpunten

Macereren

Macereren is het marineren van fruit met suiker. Patissiers doen dit bijvoorbeeld voor het bakken van een taarten met sappig fruit zoals nectarines, pruimen, perziken en peren. Door gesneden fruit te mengen met suiker wordt water door osmose aan het fruit onttrokken. Gelijk aan het effect van zout bij het pekelen van kool of andere groenten. Het macereren van de pruimen werkt perfect voor deze taart. Door het vochtverlies worden de pruimen ook wat zachter.

Benodigdheden

  • taartvorm met uitneembare bodem van 30 cm
  • bakpapier

Ingredienten

  • 300 g patentbloem
  • 25 g suiker
  • 4 g zout (1 tl)
  • 250 g koude margarine (of boter)
  • 50 ml ijskoud water
  • 1200 g pruimen
  • 100 g suiker
  • 1 tl kaneel

Werkwijze

Een heerlijk pruimentaart recept!

Stap 1/ Meng 175 gram van de bloem met het zout en de suiker kort in de keukenmachine. Voeg de margarine in blokjes toe en draai kort tot alles half is gemengd. Er mogen sporen van bloem in blijven zitten. Hussel alles even goed om in de machine en doe de rest van de bloem erbij. Geef 4 à 5 korte pulsen met de machine tot een kruimeldeeg ontstaat. Doe het deeg over in een kom en het water toe. Meng alles snel door elkaar tot een vochtig deeg dat een beetje plakt. Vorm er een platte bal van en wikkel in plasticfolie. Laat 1 uur opstijven.

Stap 2/ Halveer de pruimen en verwijder de pit. Snij de helften in kwarten. Meng de pruimen goed met de suiker en kaneel in een kom en laat staan tot de taart gevuld moet worden.

Stap 3/ Verwarm de oven voor op 180 °C conventioneel of 160 °C hetelucht.

Stap 4/ Haal het deeg uit de koelkast en laat 5 minuten op temperatuur komen. Hou 1/3 van het deeg apart. Rol 2/3 uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een ronde cirkel, groot genoeg om de taartvorm te bekleden (30 cm). Dit gaat het makkelijkst tussen 2 grote vellen bakpapier. Haal het bovenste vel bakpapier eraf als het deeg groot genoeg is. Zet de taartvorm erop en kiep het deeg en vorm om zodat het onderste vel bakpapier boven komt. Haal het papier van de deeg en druk het deeg goed in de vorm. Je kunt het deeg ook op een bloem bestoven aanrecht uitrollen. Wikkel het deeg vervolgens rond de deegroller en rol af boven de taartvorm. Druk het goed in de vorm.

Stap 5/ Doe de pruimen in een vergiet en laat goed uitlekken. Door de pruimen eerst de marineren in suiker (macereren wordt dat genoemd) wordt er vocht aan het fruit onttrokken. De vulling lekt daarom minder tijdens het bakken waardoor het deeg brosser blijft. Verdeel de pruimen over de bodem van de taart.

Stap 6/ Rol de rest van het deeg uit tot een dunne, zo vierkant mogelijke, plak van 30 cm. Snij de plak in repen en maak hiervan een vlechtwerk over de bovenkant van de pruimentaart. Druk de uiteinden goed aan op de deegranden. Kwast het deeg in met water en bestrooi met grove kristalsuiker.

Stap 7/ Bak de pruimentaart circa 40 minuten in de oven. Liefst op een ovensteen. Laat de taart 15 minuten afkoelen en snij in punten. Warm is ie het lekkerst!

4 Reacties op "Pruimentaart"

  • Eline

    29 juli 2019 om 13:09

    Ik wil dit recept graag gaan maken, maar vraag me nog af: welk deel van de suiker gaat door het deeg? De 25 gram of de 100 gram? Idem voor de suiker door de pruimen. Alvast bedankt!

    • Eke Mariën

      2 september 2019 om 21:53

      Goeie vraag, het staat er wat onduidelijk. Maar de 25 gram suiker gaat in het deeg en de 100 gram suiker bij de pruimen.

  • Dieuwke

    17 december 2018 om 11:22

    Bij stap 1 staat “voeg de wodka toe”, deze staat echter niet bij de ingrediënten. Hoeveel moet ik toevoegen? Heb trouwens laatst uw citroenmeringuetaart gemaakt, groot succes!

    • Eke Mariën

      17 december 2018 om 14:37

      Hoi Dieuwke, je hoeft geen wodka toe te voegen. Beetje slordige fout. Heb dit deegrecept overgenomen uit een ander recept. Daar voeg ik wel wodka toe omdat alcohol glutenvorming in het deeg afremt. Het deeg wordt dan nog brosser. Je zou daarom wel de 50 ml water in het recept kunnen vervangen voor ijskoude wodka. Maar dit is geen must voor een lekkere taart. Succes!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.