Pizza Hollandaise

Bijzonder en lekker!

  • Bereidingstijd: 1 uur
    Wachten: 4 uur

  • 4

Benodigdheden

  • pizzasteen

Ingredienten

  • 500 g patentbloem
  • 10 g zout
  • 7 g gist
  • 10 g suiker
  • 15 g olijfolie
  • 300 ml lauw water
  • 4 eidooiers
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el citroensap
  • 200 g boter
  • 200 g knolselderij
  • 200 g oude geraspte kaas
  • 4 eieren
  • 5 g bladselderij, fijngehakt

Werkwijze

Voor het deeg:

Stap 1/ Meng bloem, zout, gist en suiker in een ruime kom. Voeg olie en water toe en meng met een houten lepel tot een homogeen deeg.

Stap 2/ Doe het deeg over op een met bloem bestoven aanrecht en kneed het 10-12 min*. tot het zeer elastisch is. Je kunt een test doen door een bolletje deeg tussen je vingers uit elkaar te trekken. Als er een dun vliesje ontstaat waardoor het licht valt dan is het deeg elastisch genoeg. Scheurt het deeg meteen zodra je het bolletje uit elkaar trekt dan moet je nog even doorkneden. Vorm een bol van het deeg. Vet een kom in met een theelepel olie en wentel de deegbol erin om. Dek losjes af met keukenfolie of zet er een deksel op. Laat het deeg 1½ à 2 uur rijzen op kamertemperatuur tot het in volume is verdubbeld.

Stap 3/ Doe het deeg over op een met bloem bestoven aanrecht en sla het 2 keer dubbel. Vorm er een rol van en verdeel die in vier gelijke stukken. Bol de stukjes deeg op en dek ze losjes af met keukenfolie en laat nog een uur rijzen op kamertemperatuur.

Voor de topping:

Stap 4/ Smelt de boter op laag vuur. Maak de Hollandaisesaus door dooiers, wijnazijn en citroensap te mengen in een hittebestendige kom. Plaats de kom op een pan met heet water en mix het au bain marie naar ca. 80 graden. De dooiers moeten garen maar niet korrelig worden. Zodra de saus luchtig en dik wordt kun je de kom van het water halen. Voeg de gesmolten boter al mixende toe en breng de saus op smaak met zout en peper.

Stap 5/ Verwarm de oven voor op 240 graden en zet de ovengrill aan.

Stap 6/ Snijd de knolselderij in blokjes van 1 cm en hussel ze om met de olijfolie. Rooster ze 5 min. in de hete oven.

Stap 7/ Sla het deeg uit en beleg het de Hollandaisesaus, oude kaas en knolselderij. Breek in het midden een ei boven de pizza.

Stap 8/ Bak de pizza’s ca. 10 min. in de hete oven, bij voorkeur op een pizzasteen.

Stap 9/ Bestrooi de pizza’s met fijngehakt bladselderij.

*Je kunt het deeg ook kneden in een staande mixer met een deeghaak. Ga dan uit van 8-10 min. kneden op medium snelheid. Je kunt de test met het deegbolletje (zie hierboven) doen om te checken of het deeg goed is.

Wil je meer weten over hoe je perfecte pizza’s bakt in je oven thuis? Abonneer je dan op onze Substack Nieuwsbrief en zoek in het archief.