Parmigiana di Melanzane

De lekkerste Parmigiana di melanzane of Melanzane alla parmigiana. Maakt niet uit welke naam je gebruikt, dit recept is super!

  • Bereidingstijd: 1 uur
    Oventijd: 25 min.

  • 4

Het zouten van aubergine

Over het behandelen van de aubergine bestaat veel discussie. Wel of niet zouten? Door de in plakken gesneden aubergine te bestrooien met ruim zout wordt het bittere vocht uit de plakken aubergine onttrokken, zo is het argument. Maar aubergines zijn helemaal niet meer bitter dus in veel recepten wordt deze stap overgeslagen. Dat is jammer omdat minder vocht - bitter of niet - in de aubergine het garen van de aubergines versnelt. Door het zouten droog je het oppervlak van de plakken aubergine als het ware. Er hoeft dan tijdens het bakken minder vocht te verdampen waardoor de temperatuur sneller boven de 100 graden stijgt. Dat betekent dat de aubergine sneller bruint én sneller gaart. Voor aubergine is dat een voordeel omdat deze groente veel te vaak ongaar wordt geserveerd.

Benodigdheden

  • Ovenschaal 20 x 30 cm, ingevet

Ingredienten

  • 4 aubergines (1 kilo)
  • 2 el zout
  • 150 ml olijfolie
  • 1 bosje basilicum (ca. 30 g)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el oregano
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 1 kilo rijpe zoete tomaten of 2 blikjes gepelde tomaten
  • 1 el suiker
  • 1 a 2 el balsamicoazijn
  • 250 g mozzarella
  • 100 g Parmezaanse kaas

Werkwijze

Hét recept voor deze eeuwenoude klassieker Parmigiana di Melanzane

Stap 1/ Snijd de aubergine  voor de Parmigiana di Melanzane in plakken van ca. 1/2 centimeter dik. Bestrooi ze aan beide kanten met ruim zout en leg in een kom of bakblik. Laat 30 minuten staan.

Stap 2/ Maak ondertussen de tomatensaus. Breng een ruime pan met water aan de kook. Snijd de tomaten kruislings in aan de ronde kant. Dompel de tomaten met 5 tegelijk ca. 15 seconden onder in het kokende water. Schep ze uit de pan met een schuimspaan en spoel ze koud onder de kraan of leg ze in een kom met ijswater. Pel de schilletjes van de tomaten en snijd ze in kleine stukjes. Even hakken in de keukenmachine kan ook. Als je gepelde tomaten uit blik gebruikt pureer ze dan even met een staafmixer voordat je ze in de saus gebruikt.

Stap 3/ Pluk de bladeren van het basilicum en houd apart. Hak de steeltjes fijn. Fruit de ui een paar minuten in 100 ml van de olie. Voeg knoflook, basilicumsteeltjes en oregano toe en bak samen een paar minuten. Doe de tomatenpuree erbij en warm alles goed door. Voeg de tomatenstukjes en suiker toe en breng de saus tegen de kook. Laat 30 minuten zachtjes stoven. Breng op smaak met balsamicoazijn, peper en zout.

Stap 4/ Verwarm de oven voor op 180 °C.

Stap 5/ Spoel de plakken aubergine even onder kraan en laat goed uitlekken op een zeef. Dep ze droog met een doek of keukenpapier. Kwast de plakken in met een beetje van de olie en rooster ze in een grillpan of op een contactgrill tot ze kleur hebben en gaar zijn, dat duurt zeker 5 minuten per batch.

Stap 6/ Leg in de ovenschaal afwisselend laagjes van de tomatensaus, plakken aubergine, mozzarella, Parmezaanse kaas en verse basilicumblaadjes. Houd een beetje Parmezaanse kaas en basilicum achter om te garneren. Zet de Parmigiana di Melanzane nog 20 – 25 minuten in de oven tot alles heet is en de kaas gesmolten. Bestrooi met de achtergehouden kaas en basilicum.

Cheat of korte versie
Snijd 1 kilo aubergines in plakken en leg ze naast elkaar op 2 bakplaten. Smeer ze aan beide kanten in met 50 ml olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Bak ze 30 min. in een voorverwarmde oven van 180 °C. Snijd 2 bollen mozzarella in plakken. Vet een ovenschaal van 20 x 30 cm en vul de schaal met afwisselend laagjes tomatensaus met basilicum (fles 690 g), plakken aubergine, mozzarella en 100 g geraspte Parmezaanse kaas. Bak de melanzane 25 min. in de oven.

6 Reacties op "Parmigiana di Melanzane"

  • Annemiek

    20 december 2023 om 09:09

    Dag Roel
    Kun je dit een dag van te voren maken? En dag zelf opwarmen? (Hoe lang en welke temperatuur?)
    Groet, Annemiek

    • Eke Mariën

      20 december 2023 om 21:19

      Hoi Annemiek. Zeker kan dat. Je kunt de melanzane in elkaar zetten volgens het recept (t/m halverwege stap 6) en pas de volgende dag afbakken. Ga dan uit van ca. 35 – 40 minuten. Succes

  • Roel

    29 september 2022 om 09:46

    Hallo Eke,
    Dit is al tijden één van mijn favoriete recepten uit keukenlab
    Ik lees hoer dat je de aubergines ook door ei haalt alvorens ze te bakken, dit staat niet in je boek, wat is de reden/toegevoegde waarde hiervoor?
    Groeten,
    Roel

    • Eke Mariën

      4 oktober 2022 om 18:33

      Hoi Roel, leuk te horen dat je graag Melanzane eet. Ik ook! Het ei heeft geen technische functie in het gerecht en dient alleen voor smaak. Echt nodig is het daarom niet.

  • Martine

    30 januari 2022 om 19:53

    Je bent er even mee bezig, maar het is super lekker!!!! Zeker voor herhaling vatbaar!!

    • Eke Mariën

      1 februari 2022 om 08:35

      Maar het genieten begint al tijdens het koken!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.