Paddenstoelen kroketten
Vegetarische kroketten van romige paddestoelenragout in een krokant jasje.
gebak/taart Bereidingstijd: 45 minuten
Afkoelen: 3,5 uur10 stuks -
Benodigdheden
- Frituurpan met plantaardige frituurolie
Ingredienten
- 200 g paddestoelen mix
- 100 g cantharellen
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 75 g boter
- 50 g bloem
- 400 ml paddenstoelbouillon (van tablet)
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1 el tijmblaadjes, gehakt
- Voor het paneren:
- 1 el paprikapoeder
- 75 g paneermeel
- 50 g bloem
- 2 eieren, losgeklopt
Werkwijze
Stap 1/ Verhit voor de paddenstoelen kroketten de boter in een ruime koekenpan en bak hierin de paddenstoelen 2 minuten op hoog vuur tot ze slinken. Matig het vuur, voeg de sjalotjes toe en bak ze mee tot al het vocht is verdampt in ± 3 minuten.
Stap 2/ Roer de bloem er doorheen en bak samen 2 minuten. Giet de bouillon erbij en roer goed met een garde tot de saus begint te binden. Voeg de nootmuskaat en tijmblaadjes toe en breng de ragout op smaak met peper en zout.
Stap 3/ Strijk de ragout uit op een bord en laat afkoelen tot kamertemperatuur en vervolgens ± 2 uur opstijven in de koeling.
Stap 4/ Verdeel de stijve ragout in 10 gelijke ballen. Rol de ballen uit tot een staaf in de vorm van een kroket. Mix het paneermeel met het paprikapoeder.
Stap 5/ Paneer de paddenstoelen kroketten achtereenvolgens met de bloem, eieren en paneermeel met paprikapoeder. Zet ze nog een uur in de koeling om op te stijven.
Stap 6/ Frituur de kroketten in 3 minuten goudbruin. Doe er niet meer dan 5 tegelijk en bak ze op 180 graden.
ML Opstelten
Overheerlijke kroketjes, ik gebruik ze met regelmaat als een lekker voorgerecht bij een etentje.
Succes verzekerd!!
Eke Mariën
Dat is leuk te horen! Dank voor het delen.
Gees
Welke dipsaus past bij paddenstoelen bitterballen? Iets met truffelolie?
Eke Mariën
Truffelmayo is zeker lekker. Maar mosterdmayonaise of Franse Dyonnaise is ook erg lekker!
Esther
Hi,
Kan ik de paddenstoel kroketjes ook gewoon invriezen? En wat zou de baktijd daarvoor zijn?
Eke Mariën
Hoi Esther, zeker kun je de kroketjes invriezen. Als je ze meteen uit de vriezer bakt is de kans ook kleiner dat ze openspringen tijdens het bakken. Ga uit van circa 5 min. bakken vanuit bevroren toestand. Maar doe er niet teveel tegelijk in.
Nadine
Hoe lang kan ze in de diepvries blijven?
Eke Mariën
Hoi Nadine, een half jaar is veilig
Yvonne
Ik wil graag bitterballen maken voorzien kleinzoon die een gluten intolerantie heeft. De ragout maken met glutenvrij meel kan, maar waar paneer ik mee?
Eke Mariën
Hoi Yvonne, er is glutenvrij paneermeel verkrijgbaar in de supermarkt. Ook kun je zelf paneermeel maken van glutenvrij boterhammen die je helemaal laat uitdrogen in een oven van 100 graden. Vervolgens vermaal je ze in de keukenmachine. Je kunt ook glutenvrije crackers of beschuiten fijnmalen tot paneermeel. Succes.
Ej v bokhoven
Geweldige kroketrecepten,… dank je wel…