Paddenstoelbouillon onder een dakje

Geurige bouillon die z'n aroma's pas vrijgeeft na opening van de bladerdeegdeksel

paddenstoelenbouillon
  • Bereidingstijd: 30 minuten
    Afkoelen: 2 uur
    Oventijd: 20 minuten

  • 4

Verdamping van aroma

Natuurlijk beschouw je het als een compliment als je gasten roepen: “Wat ruikt het hier lekker!” Die heerlijke geur in de keuken zorgt ervoor dat je zin krijgt om te eten. De keerzijde van dit compliment is dat je de verdamping van aroma ruikt die niet meer in het eten zit. Als kok moet je…

Benodigdheden

  • 4 ovenbestendige soepkommen van 8 cm

Ingredienten

  • 15 g gedroogd eekhoorntjesbrood (cepes)
  • 200 g gemengde (wilde) paddenstoelen
  • 1 el boter of ghee
  • 50 ml Madeira
  • 500 ml kruidenbouillon of paddenstoelbouillon (van tablet)
  • 1 cm gember, in dunne plakjes
  • 1 el zoute sojasaus
  • paar takjes tijm
  • optioneel: 2 el truffeltappenade of 'salsa tartufata'
  • 4 plakjes bladerdeeg van 10 x 10 cm
  • 1 tl fleur de sel

Werkwijze

Het recept voor een heerlijke paddenstoelenbouillon.

Stap 1/ Doe de gedroogde paddestoelen in een kommetje, schenk er 150 ml kokend water bij en laat ze 10 minuten weken. Zeef ze en bewaar het weekvocht. Snij de geweekte paddestoelen klein.

Stap 2/ Veeg de verse paddestoelen schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de boter (of ghee) in een pan en bak het sjalotje met de fijngesneden paddestoelen tot de paddestoelen kleuren en het vocht is verdampt. Schep de geweekte paddestoelen erdoor en warm even mee.

Stap 3/ Blus af met de Madeira en laat de helft verdampen. Voeg de bouillon, gember, weekvocht van het eekhoorntjesbrood en sojasaus toe doe het takje tijm erbij. Breng de soep tegen de kook en laat 10 minuten op laag vuur trekken met een (water)deksel op de pan.

Stap 4/ Haal de soep van het vuur en doe over in een kom. Laat helemaal afkoelen. Bladerdeeg op een warme soep wordt zacht en zakt in de soep.

Stap 5/ Schep de koude paddenstoelenbouillon in de kommen, doe er een schepje truffeltappenade in en dek de kommen af met het bladerdeeg. Druk het deeg goed aan op de randen van de kom. Bestrijk het deeg met een beetje losgeklopt ei. Bestrooi met fleur de sel en zet de soep 20 minuten in de oven tot het deeg mooi goudbruin is.

Lees hier over aromaverdamping.

Kijk hier de video over het vastleggen van smaken (extraheren) in olie.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.