Oosterse kipstoof

Oosterse stoof uit de snelkookpan. Drie keer zo snel klaar, en een echte oosterse smaakexplosie.

Oosterse kipstoof
  • Bereidingstijd: 25 minuten
    Snelkookpan: 30 minuten

  • 4 personen

Koken met de snelkookpan

Eigenlijk is de snelkookpan een doodnormale, roestvrijstalen pan waarin je bijna alle gerechten kunt koken. De pan is vooral handig voor producten met een lange kooktijd zoals aardappelen, peulvruchten, knollen en zaden. Maar je kunt hem ook uitstekend gebruiken voor pureesoepen, stoofgerechten en bouillon. Groenten Alleen groenten die grof kookgeweld nodig hebben zijn geschikt voor de…

Ingredienten

  • 4 kippenpoten
  • 0,5 flespompoen
  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 70 g thaise rode currypasta (fair trade)
  • 400 ml kokosmelk
  • 50 g kokoscrème (santen)
  • 1 citroengras, gehalveerd en gekneusd
  • 5 cm verse gember, in plakjes
  • 1 aubergine, in blokken van 3 cm
  • handje (Thaise) basilicumblaadjes

Werkwijze

Zo maak je de Oosterse kipstoof:

Stap 1/ Verdeel de kippenpoten halverwege op het gewricht in het dij-stuk en drumstick. Was de pompoen goed en verwijder de pitten. Snijd met schil en al in stukken van 3 cm.

Stap 2/ Bestrooi de kippenstukken met zout en peper en bak ze rondom bruin in 2 eetlepels olie in een ruime koekenpan. Haal de kip stukken uit de pan en voeg de ui en knoflook toe.

Stap 3/ Bak ze 3 minuten in het kippenvet en voeg de rode currypasta toe. Bak een minuut mee en roer goed door. Doe de kokosmelk, kokoscrème, citroengras en gember in de pan en breng aan de kook.

Stap 4/ Doe de inhoud van de pan over in de snelkookpan en voeg de gebraden kipstukken, aubergine en pompoen toe. Breng het gerecht in de snelkookpan aan de kook en schep regelmatig om. Sluit de snelkookpan met het deksel zodra het gerecht kook en breng de pan onder druk. Draai het vuur laag zodra de druk op de pan zit en kook de kip 15 minuten op laag vuur. Draai het vuur uit en laat de pan nog 10 minuten staan. Laat de resterende druk uit het drukventiel ontsnappen en open de pan.

Stap 5/ Verwijder de gember en citroengras en serveer het gerecht in een schaal. Bestrooi met basilicumblaadjes.

Tip: Lekker om bij deze Oosterse kipstoof ook 4 a 5 citroenblaadjes mee te laten stoven, die vind je bij de Indische toko, meestal in de vriezer.

4 Reacties op "Oosterse kipstoof"

  • Marc

    20 december 2020 om 19:48

    Hoi Eke,
    Ik gebruik graag en met veel plezier jouw recepten en heb zelfs mede door jouw enthousiasme een snelkookpan aangeschaft 😉
    Ik heb me precies aan de bovenstaande instructies voor dit recept gehouden en mede door Michael’s opmerkingen opgelet dat ik mijn pan op tijd op laag vuur zette. Maar het verbranden vond al plaats tijdens het druk opbouwen dus voordat het drukpalletje omhoog kwam.
    Gelukkig was ik er alert op en heb ik de ingrediënten zoveel mogelijk weten te redden en in de oven afgestoofd.
    Rest natuurlijk de vraag: wat ging er nu fout (bij mij)?

    • Eke Mariën

      21 december 2020 om 08:51

      Hoi Marc, goed te horen dat je aan het snelkoken bent geslagen. Jammer dat het is misgegaan bij de kipstoof. Ik zal het recept aanpassen. Mocht je het gerecht, of een andere stoof met relatief weinig vocht, weer gaan maken dan kun je beter eerst het gerecht aan de kook brengen in de snelkookpan. Tijdens het aan de kook brengen kun je het nog een paar keer omscheppen zodat het niet aanbrand. Zodra het kookt de deksel erop zetten en dan komt de pan ook snel onder druk. Zodra de druk erop zit het vuur laag zetten en gaarstoven.

  • Michael

    23 augustus 2019 om 15:20

    Ik heb alles volgens jouw beschrijving gedaan. Helaas de hele onderkant verbrand en het hele gerecht smaakt ernaar.s Dit ga ik in ieder geval niet meer maken.

    • Eke Mariën

      2 september 2019 om 21:45

      Dat is spijtig te horen. Ik vrees dat je dan het vuur iets te hoog had staan tijdens de bereiding.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.