Muntsorbet

Muntsorbet met een uitgesproken muntaroma.

muntsorbet
  • bereidingstijd: ± 40 minuten
    afkoelen: ± 30 minuten
    invriezen: ± 30-45 minuten

  • Voor 1 liter ijs

Extraheren; smaken vangen in olie

Aroma’s zijn de stoffen die er voor zorgen dat een sinaasappel naar een sinaasappel smaakt en een tomaat naar een tomaat. Ze zitten opgesloten in de cellen van planten en dieren en komen vrij als je deze kapot maakt. Dat kan door hakken, snijden, persen, bakken, centrifugeren, stomen, etc.  De kunst van het koken is…

Benodigdheden

  • IJsmachine
  • Keukenmachine of staafmixer

Ingredienten

  • 100 g muntblaadjes
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 720 ml water
  • 250 g suiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • 30 g citroensap

Werkwijze

Het recept voor een smeuïge muntsorbet. Deze muntsorbet maak je met twee verschillende aroma’s van munt: het wateroplosbare- en het olie-oplosbare aroma. Samen maken ze het ijs intens. 

Stap 1/ Maal 50 gram van de muntblaadjes met de olie in de keukenmachine. Verhit de gemalen munt met de olie vervolgens ± 15 minuten in een steelpan. Laat het niet heet worden. Giet het mengsel op een zeef en druk met een lepel de olie uit de munt.

Stap 2/ Breng in een pan de rest van de munt met het water en de suiker tegen de kook en laat het 15 minuten trekken op een laag vuur. Week de gelatineblaadjes in ruim koud water.

Stap 3/ Giet 1 dl van de hete muntthee in de keukenmachine en los hierin de gelatine op. Schenk er vervolgens 50 ml muntolie in een dunne straal bij.

Stap 4/ Laat de machine draaien op de hoogste stand. Verdun het olie-munttheemengsel in de machine met de rest van de muntsiroop en het citroensap. Laat het ijsmengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Stap 5/ Doe het ijsmengsel in de ijsmachine en draai er een smeuïge muntsorbet van.

Lees hier meer over extraheren.

Bekijk hier de video over extraheren in olie.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.