Meringue karamelijs

Heerlijk romig ijs zonder ijsmachine!

meringue-ijs
  • bereiden: 10 minuten
    invriezen: 4 uur

  • 8 porties

IJs maken zonder ijsmachine

IJs maken zonder ijsmachine is een fluitje van een cent. Je kunt alleen niet alle soorten maken. Vooral sorbetijs (van fruit en suiker) is lastig, maar luchtig roomijs lukt uitstekend. Parfait en granité móeten zelfs zonder ijsmachine. Als je weet wat er gebeurt tijdens het invriezen, krijg je meer grip op het ijs. IJskristallen IJs dat…

Benodigdheden

  • platte diepvriesbak (1,5 liter)

Ingredienten

  • 100 g gepasteuriseerd eiwit
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl citroensap
  • 150 ml slagroom
  • 200 g karamelpasta (bijvoorbeeld bebogeen)

Werkwijze

Stap 1/ Mix de eiwitten samen met de suiker en het citroensap tot een stijve meringue.

Stap 2/ Klop de slagroom tot yoghurtdikte

Stap 3/ Spatel de eiwitten en slagroom door elkaar en doe over in een platte diepvriesbak. Roer de bebogeen soepel en maak er swirls van door de meringue-room.

Stap 4/ Sluit de bak af met een deksel of wikkel in folie. Zorg ervoor dat deksel of folie de oppervlakte van het ijsmengsel raken.

Stap 5/ Vries minimaal 4 uur in bij -18 ° C

N.B. Omdat de eiwitten niet verhit worden moet je gepasteuriseerde eiwit gebruiken!

Meer weten over meringue? Lees het blog ‘Eiwitten opslaan voor gebakken lucht‘.

12 Reacties op "Meringue karamelijs"

  • W v d list

    11 oktober 2021 om 14:51

    Wil me graag aanmelden voor de nieuwsbrief, waarvoor dank.

    • Eke Mariën

      10 november 2021 om 16:36

      Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via de link op de landingspagina van de website. Ik kan u helaas niet handmatig toevoegen omdat u zelf toestemming moet geven voor aanmelding (dit schrijft de privacywetgeving voor).

  • Anhilde

    23 oktober 2017 om 15:18

    Oh, nog een onduidelijkheid in het recept: “mix de eiwitten met de suiker en het citroensap”, maar bij de ingrediënten ontbreekt het citroensap. Wat hoort de gebruikte hoeveelheid te zijn?
    Dank!

    • Eke Mariën

      23 oktober 2017 om 15:31

      Een theelepel citroensap is genoeg. Dat gebruik je om de merengue steviger te maken (te stabiliseren). Je kunt hiervoor ook wijnsteenzuur poeder voor gebruiken. Werkt perfect. Ik pas het aan in het recept. Dank voor je reactie!

      • Anhilde

        23 oktober 2017 om 20:27

        Ah, ok, ’t is voor de stevigheid.
        Ga ik doen.
        Bedankt!

  • Anhilde

    23 oktober 2017 om 15:10

    Ha Eke,

    Wat een fijne site heb je!
    Je ‘wetenschappelijke’ benadering van koken spreekt me erg aan. Hartelijk dank voor je leuke artikelen, recepten en video’s!
    Geweldig om goed roomijs te maken zonder ijsmachine! Wil ik gaan proberen en heb het eiwit al in huis gehaald. Alleen ben ik niet zo’n fan van karamel en zou er heel graag een chocolade accent aan geven, maar twijfel over de vervanging van de bebogeen. Wat raad je aan om het ijs toch romig en zacht te houden? Cacaopoeder, gesmolten pure chocolade, Nutella? En hoeveel? Alvast dank voor je reactie!

    • Eke Mariën

      23 oktober 2017 om 15:29

      Hoi Anhilde, dank voor je compliment! Natuurlijk kun je ook een chocoladesmaak aan het ijs geven. Cacaopoeder kan maar los dat wel eerst op in een beetje heet water, laat afkoelen en mix het door de geslagen room. Gesmolten chocolade kan ook maar wordt hard in het ijs. Smelt het daarom met een deel boter (bijvoorbeeld 125 g chocolade met 75 g boter). Laat afkoelen tot kamertemperatuur en roer het door het ijs (net als de bebogeen). Een goeie chocopasta werkt ook prima. Hou dezelfde hoeveelheid aan als de bebogeen, zo’n 200 g. Succes!

      • Anhilde

        23 oktober 2017 om 18:38

        Ik ga je suggestie met pure chocolade en boter proberen.
        Goed idee waar ik zelf nog niet opgekomen was en zo vermijd je het probleem dat het ijs te hard wordt.
        Bedankt voor de tip!

  • Constan

    22 juli 2016 om 08:51

    Wat jammer dat je Bebo…. Gebruikt voor de caramel indruk….
    GroetZ
    Constan

    • Eke Mariën

      24 juli 2016 om 20:33

      Ik ben altijd in voor suggesties. Wat raad je aan Constan?

  • Gonnie bruin

    15 juli 2016 om 18:11

    Ik wil graag op de hoogte blijven van de recepten.

    • Eke Mariën

      17 juli 2016 om 20:49

      Hoi Gonnie,

      Als je op de hoogte wil blijven van de recepten op mijn site kun je je het beste aanmelden voor de nieuwsbrief. Je krijgt vanzelf een aanmeld schermpje als je naar beneden scrolt op de site.

      Groet, Eke

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.