Linzensoep met kokos en limoen

Spice up your life met deze aromatische soep.

linzensoep kokos limoen
  • Bereidingstijd: 20 minuten
    Kooktijd: 30 minuten

  • 6 - 8 personen

Garam masala

Kaneel, koriander, komijn, laurier, chili, gember en tal van andere specerijen brengen de smaak van India op tafel. Garam masala is een mengsel van minimaal tien en soms wel vijftien ingrediënten, dat verschilt van streek tot streek. Hier is het wat zoeter en daar weer wat scherper. Het wordt gebruikt in veel Indiase gerechten, zoals stoofpotten en tandoori.

Ingredienten

  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 6 kardamonpeulen
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 kaneelstokje
  • 2 teentjes knoflook, uit de pers
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 à 3 tl Thaise rode currypasta
  • 150 g rode linzen
  • 1 blikje gepelde tomaten (400 g)
  • 1 tl kurkuma
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • 1 liter groentebouillon (van tablet)
  • 2 tl geroosterde sesamzaadjes
  • paar takjes koriander
  • 4 tl limoensap

Werkwijze

Het recept voor de linzensoep met kokos en limoen.

Stap 1/ Verhit de 2 eetlepels olie in een hoge (soep)pan en fruit hierin de uien ca. 3 min. op matig vuur.

Stap 2/ Plet de kardamonpeulen onder een mes zodat de zwarte zaadjes eruit vallen. Voeg ze samen met het komijnzaad, kaneelstok en knoflook toe toe aan de uien en bak alles een paar minuten mee.

Stap 3/ Voeg de tomatenpuree en rode currypasta toe en bak een minuutje mee.

Stap 4/ Doe dan de linzen, gepelde tomaten, kurkuma, kokosmelk en bouillon erbij. Breng de soep aan de kook,  draai het vuur zachter en laat de soep ± 30 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn.

Stap 5/ Pureer de soep vervolgens met een staafmixer.

Stap 6/ Schep de soep ten slotte in kommen en bestrooi met de sesamzaadjes. Garneer met blaadjes koriander en knijp er een partje limoen in uit.

Tip: Deze linzensoep met kokos en limoen is extra lekker met bijvoorbeeld naanbrood of pappadums erbij.

Zie hier een recept voor rode linzensoep uit de snelkookpan, en bekijk de video voor de basis linzensoep met een oosterse twist, een makkelijke linzensoep die iedereen lekker vindt. Groot voordeel: de soep is vegan dus iedereen kan hem eten!

5 Reacties op "Linzensoep met kokos en limoen"

  • Eveline

    14 september 2019 om 06:17

    Ben benieuwd! paar opmerkingen:
    – Zelf vind ik rauwe kokossnippers niet zo lekker zou het een idee zijn om ze eerst even te roosteren?
    – Pesto staat niet bij de ingrediënten
    – Vinden jullie citroen als vervanging voor de limoen een goed idee?
    – En peterselie ipv Koriander?

    • Eke Mariën

      16 september 2019 om 17:31

      Dank voor je feedback. Ik voeg de pesto toe. Overige vragen zijn allemaal prima!

  • Suzanne

    27 januari 2019 om 21:27

    Heerlijke soep! En heel easy te maken:)

  • Peter brouwer

    23 maart 2018 om 13:03

    Wanneer voeg je de limoen toe ?

    • Eke Mariën

      23 maart 2018 om 13:20

      De limoenpartjes serveer je bij de soep en knijp je er voor het serveren in uit.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.