Kruisbessenjam

Een heerlijke frisse jam van kruisbessen en sinaasappel.

  • Bereidingstijd: ± 10 minuten
    Kooktijd: ± 30 minuten

  • Voor ± 1,5 kilo jam (4 potten)

Inmaken; de essentials

Inmaken Bij inmaken is het heel belangrijk dat je werkt met schone materialen. Als je potten of deksels niet goed schoon zijn, krijg je snel bederf en kun je net zo goed niet inmaken. Ook de materialen waarmee je kookt moeten goed schoon zijn. Potten, inmaakringen (de afsluitrubbers) en deksels kook je 5 minuten in…

Ingredienten

  • 1 kilo kruisbessen
  • 2 sinaasappels
  • 800 g suiker

Werkwijze

Stap 1/ Was de kruisbessen goed en verwijder de steeltjes.
Stap 2/ Rasp de schil van 1 sinaasappel en pers het sap uit beiden.  Breng het sap samen met de rasp en kruisbessen tegen de kook. Laat het fruit koken tot de bessen openknappen. Voeg dan de suiker toe en breng de jam opnieuw tegen de kook. Roer goed en laat de jam op laag vuur nog ± 30 minuten zachtjes koken tot de gewenste dikte (doe de jamtest!).

Stap 3/ Doe de jam in potten en sluit ze af.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.