Knolselderij Dips
Drie verschillende dips voor bij de borrel, allemaal met knolselderij als basis.
voor per gerecht tussen de 15 en 30 minuten
6-10 personen
Ingredienten
- Voor de Hummus:
- 200 g knolselderij, in blokjes van 2 cm
- 200 g gekookte kikkererwten, uitgelekt
- 1 el sesampasta (tahin)
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 klein teentje knoflook
- 5 g verse koriander
- Voor de brandade:
- 200 g aardappel, geschild en gewassen
- 200 g knolselderij, geschild en gewassen
- 200 g kabeljauwfilet
- 2 teentjes knoflook
- 150 ml room
- 2 el extra vierge olijfolie
- Voor de selderijsalade:
- 150 g knolselderij, in dunne reepjes gesneden (met een mandoline)
- 5 g zout
- 100 g friszure appel in dunne reepjes
- 2 el mayonaise
- 2 el dikke yoghurt
- 1 el appelazijn
- 1 el bladpeterselie, fijngehakt
- Brood of toastjes voor erbij
Werkwijze
Drie verschillende dips voor bij de borrel, allemaal met knolselderij als basis.
Onderaan vind je een video over hoe je knolselderij snijdt en nog veel meer knolselderij recepten.
Knolselderij hummus
Stap 1/ Kook de knolselderijblokjes 5 minuten tot ze zacht zijn. Giet ze af en pureer ze met een staafmixer samen met de kikkererwten, sesampasta, olijfolie, knoflook* en koriander. Voeg eventueel een beetje water toe als de puree te dik is.
Tip: Lekker met geroosterde pitabroodjes, toast of stokbrood
De puree is in de koeling 3 dagen houdbaar.
*om de sterke knoflooksmaak te verminderen kun je de knoflook eerst in een bodempje water aan de kook brengen en dan koud afspoelen.
Knolselderij brandade
Variatie op een klassiek Frans gerecht van stokvis, aardappel en knoflook.
Stap 1/ Snijd de aardappel en knolselderij in blokjes van 2 cm. Snijd de vis in stukken. Doe ze samen in de pan met de room en de knoflook. Breng aan de kook en sluit de pan met een deksel. Laat op laag vuur 15 minuten zachtjes koken tot de aardappels zacht zijn.
Stap 2/ Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg de olijfolie toe en peper en zout naar smaak. Pureer tot alle olie is opgenomen.
Tip: Lekker met stokbrood, op toast of als bijgerecht met meerdere dips.
Selderijsalade met appel
Stap 1/ Meng de knolselderij goed met het zout. Laat 10 minuten staan en hussel halverwege om. Knijp tussen de handen zoveel mogelijk vocht uit knolselderij.
Stap 2/ Meng het in een kom met de appelreepjes, azijn, yoghurt, mayonaise en peterselie. Breng op smaak met peper en zout.