Klassieke aardbeientaart
Een bodem van fonceerdeeg met een vulling van banketbakkersroom en verse zoete aardbeien.
gebak/taart bereidingstijd: 45 minuten
oventijd: 30 minuten
afkoelen: 1 uur12 punten -
Benodigdheden
- ronde ingevette quichevorm van ca. 28 cm
- blinde taartvulling (zoals gedroogde kikkererwten of witte bonen)
- bakpapier
Ingredienten
- Voor de aardbeientaart:
- 200 g zachte boter (kamertemperatuur)
- 120 g witte basterdsuiker
- geraspte schil van 1 citroen
- 300 g Zeeuwse bloem
- 4 g bakpoeder
- 4 g zout
- 1 el water
- 1 recept banketbakkersroom (zie hieronder)
- 1 kg aardbeien, schoongemaakt
- Voor de banketbakkersroom:
- 1 vanillestokje
- 500 ml volle melk
- 3 eidooiers (M)
- 80 g suiker
- 50 g patentbloem
Werkwijze
Zo maak je een klassieke aardbeientaart
Stap 1/ Draai de boter zalvig met de deeghaak van de staande mixer (of deeghaken van de handmixer). Voeg de suiker en citroenschil toe en draai tot alles goed is gemengd.
Stap 2/ Zeef bloem, bakpoeder en zout boven een kom. Meng het door het botermengsel tot een egaal deeg ontstaat. Vorm met je handen een platte bal van het deeg en wikkel het in plasticfolie. Leg een uur in de koelkast om op te stijven.
Stap 3/ Maak de banketbakkersroom.
Stap 4/ Verwarm de oven voor op 180 °C conventioneel of 160 °C hetelucht. Gebruik bij voorkeur een ovensteen, zoals ik laat zien in deze video.
Stap 5/ Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een ronde plak die groot genoeg is om de vorm mee te bekleden (30 cm).
Stap 6/ Wikkel het deeg op rondom de deegroller en weer af boven de ingevette taartvorm. Druk het deeg goed aan en maak tussen duim en wijsvinger een ribbelpatroon in de deegrand. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en dek af met bakpapier. Vul de vorm met de blinde vulling.
Stap 7/ Bak de taartbodem 30 minuten in het midden van de oven (of op een ovensteen). Laat 5 minuten afkoelen en verwijder dan de blinde vulling en het bakpapier. Laat helemaal afkoelen op een rooster.
Stap 8/ Vul de bodem met de banketbakkersroom. Halveer de aardbeien en bedek de room ermee in mooie ringen. Snijd de klassieke aardbeientaart in punten.
Zo maak je de banketbakkersroom
Stap 1/ Snij het vanillestokje over de lengte doormidden maar laat het uiteinde aan elkaar. Breng de melk met het vanillestokje tegen de kook en laat het 15 minuten op laag vuur trekken.
Stap 2/ Verwijder het vanillestokje, schaap met een theelepeltje de zaadjes uit de gehalveerde peulen en doe deze terug in de melk. Sla de dooiers met de suiker in een kom tot een romige crème die als een lint van de garde loopt. Zeef de bloem erboven en roer deze er goed door.
Stap 3/ Schenk de hete melk al roerende bij het dooiermengsel en giet alles terug in de pan. Breng de crème op matig vuur tegen de kook en roer goed met een lepel over de bodem van de pan, vooral als de crème begint te binden. Laat de crème op laag vuur nog een paar minuten koken tot hij iets aan de bodem begint te plakken.
Stap 4/ Doe over in een kom en laat afkoelen. Bestrooi met een beetje suiker of leg een velletje plasticfolie over de oppervlakte om velvorming te voorkomen.