Kerstkransjes van meringue

Maak superleuke kerstkransjes of kerstboompjes van meringue met de trucjes uit dit recept.

Eiwitten opslaan

Bekijk hier de blog over ‘gebakken lucht’ (eieren opslaan) Bekijk hier het recept voor zoete schuimomelet met rood fruit compote Bekijk hier het recept voor blauwe kaas soufflé

Benodigdheden

  • 3 spuitzakken
  • 1 kartelspuitmond van 1,5 cm
  • bakplaat
  • bakpapier

Ingredienten

  • 125 g eiwit (4 eiwitten M)
  • 1/2 tl citroenzuur (of 1 el citroensap)
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 2 tl rode kleurstof

Werkwijze

Bekijk hier de video bij dit recept. 

Stap 1/ Verwarm de oven voor op 100° C.

Stap 2/ Mix het eiwit met het citroenzuur (of citroensap) in een vetvrij kom tot het schuimig is. Voeg al kloppende langzaam de kristalsuiker toe en blijf mixen tot een stevig en glanzend schuim ontstaat in ± 5 min.

Stap 3/ Doe de helft van het schuim over in een spuitzak. Meng door de andere helft de rode kleurstof en doe over in een spuitzak. Doe het kartelmondje in een derde spuitzak en vul de spuitzak door om en om witte en rode banen te spuiten met de andere spuitzakken.

Stap 4/ Spuit vervolgens kransjes met de twee kleuren meringue op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Stap 5/ Bak de meringue 90 min. in de oven. Zet de oven uit en laat ze nog een uur in de warme oven uitdrogen tot de buitenkant stevig is.

Tip: Je kan ook kerstboompjes maken door het eiwit groen te kleuren en kleine rozetjes de hoogte in te spuiten.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.