Ingemaakte havermout-pistache muffins

Meer wecken dan alleen groente en fruit? Probeer deze muffins!

Inmaken; de essentials

Inmaken Bij inmaken is het heel belangrijk dat je werkt met schone materialen. Als je potten of deksels niet goed schoon zijn, krijg je snel bederf en kun je net zo goed niet inmaken. Ook de materialen waarmee je kookt moeten goed schoon zijn. Potten, inmaakringen (de afsluitrubbers) en deksels kook je 5 minuten in…

Benodigdheden

  • steelpannetje
  • garde
  • schaal
  • 6 glazen potjes met deksels
  • jamtrechter

Ingredienten

  • 65 g boter
  • 75 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 65 g basterdsuiker
  • 50 g havermout
  • 125 ml karnemelk
  • 1 tl kaneel
  • 50 g pistachenoten
  • mespunt zout
  • 200 g pompoenjam

Werkwijze

Bekijk hier de video muffins wecken.

Deze geweckte cakejes zijn super handig als je onverwacht gasten hebt en je wilt een verassend dessert op tafel zetten.

Stap 1/ Smelt de boter op laag vuur (laat niet heet worden). Verarm de oven voor op 200° C.

Stap 2/  Zeef bloem, bakpoeder en suiker boven een beslagkom en meng de havermout erdoor.

Stap 3/ Voeg de gesmolten boter, karnemelk, noten, kaneel en zout toe en roer er snel een dik beslag van.

Stap 4/ Vet de glazen potjes in met een beetje olie en vul ze met 1//6 deel van het beslag. Zet de potjes op een bakblik en bak ze in 25 min. gaar. Test de gaarheid met een houten satéprikker. Als deze er droog uitkomt is het beslag gaar.

Stap 5/ Laat de cakejes 15 min. afkoelen.

Stap 6/ Doe op de cakejes 2 flinke eetlepels pompoenjam en sluit de potjes af.

Stap 7/ Zet de potjes naast elkaar in een ruime pan met water en breng aan de kook. Laat de potjes 20 min. koken en meet de tijd vanaf het moment dat het water kookt.

Stap 8/ Haal de potjes uit het water en laat afkoelen. De cakejes zijn zo enkele maanden houdbaar.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.