Hollandaise saus

Makkelijk en bijna net zo lekker als de bearnaise saus!

  • 30 minuten

  • 4 - 6 personen

Hollandaise en bearnaise

Bearnaise is mijn favoriete saus. Zeker in combinatie met gepocheerde eieren. Ik heb de saus daarom ontelbare keren staan kloppen. Eigenlijk is bearnaise-, net als hollandaisesaus, gewoon een warme mayonaise en gelden er ongeveer dezelfde spelregels bij de bereiding ervan. Je maakt een basis bestaande uit eidooiers in combinatie met zuur waarbij je langzaam vet druppelt…

Benodigdheden

  • Roestvrij stalen kom
  • Garde

Ingredienten

  • sap van een 1/2 citroen
  • 3 eidooiers
  • 100 g boter

Werkwijze

Bekijk hier de instructievideo

Stap 1/ Klop de dooiers los in een roestvrijstalen kom met het citroensap.

Stap 2/ Smelt de boter op laag vuur tot maximaal 70 graden.

Stap 3/ Zet de kom in een pan met heet (geen kokend) water en verhit op laag vuur.  Klop de dooiers met een garde tot ze binden (bij circa 60 graden). Draai het vuur uit en voeg langzaam al kloppende de boter toe aan het dooiermengsel.

Stap 4/ Breng de saus op smaak met zout en peper.

Stap 5/ Serveer de saus direct of houd warm in een voorverwarmde thermosfles.

Variatietip: Sinaasappelhollandaise

Vervang het citroensap in stap 1, voor 40 ml sinaasappelsap en 1 el citroensap. Voeg ook het rasp van een halve sinaasappel toe aan het dooiermengsel.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.