Gefermenteerde groene tomaten
Een ideale manier om je groene tomaten lekker en lang te bewaren!
basis bereidingstijd: 15 minuten
fermenteren: 5 dagen20 porties -
Benodigdheden
- grote steriele weckpot van 1500 ml
Ingredienten
- 4 g zwarte peperkorrels (1 tl), gekneusd
- 3 g korianderzaad (1 tl)
- 3 g mosterdzaad (1 tl)
- 1 kg groene tomaten
- 1 bosje radijsjes
- paar takjes verse peterselie
- paar takjes verse basilicum
- 4 teentjes knoflook, in plakjes
- 1 liter water
- 50 g zout
Werkwijze
Stap 1/ Rooster de specerijen even in een droge steelpan tot ze hun geur afgeven (gebruik geen olie of boter).
Stap 2/ Was de groene tomaten en maak de radijsjes schoon.
Stap 3/ Stapel de groenten in een grote steriele* weckfles (of verdeel over meerdere kleine). Stop de kruiden, knoflook en specerijen ertussen.
Stap 4/ Los met een garde het zout op in het water. Schenk het bij de groenten in de pot tot deze helemaal onder staan. Je kunt de groenten onder het zoute water drukken met behulp van een klein potje water wat je er bovenop zet.
Stap 5/ Laat de pot met groenten 5 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Sluit de pot niet met het deksel maar hou het potje met water erop. Er mogen geen tomaten of radijsjes boven het water uitsteken, anders gaan ze bederven.
Bekijk hier de video van dit recept
*In deze video laat ik zien hoe je weckflessen steriel maakt
Stijn
Hoe lang kan je ze bewaren? Moet je ze na 5 dagen opeten of is dit net heel lang houdbaar?
Eke Mariën
Hoi Stijn, je kunt ze maanden bewaren zodra ze goed zijn gefermenteerd.
Ellen-Rose
Dag Eke,
Superfijn al die achterliggende informatie die je deelt, dank daarvoor.
Over het recept ‘groene tomaten fermenteren’ heb ik een vraag: gebruik je een bepaald ras groene tomaten of is dit ook te doen met onrijpe tomaten? Houd ik aan het eind van de zomer, tomaten willen dan niet meer rijpen, namelijk wel een kilootje van over.
Alvast dank en
hartelijke groet,
Ellen-Rose
Eke Mariën
Hoi Ellen-Rose, het recept is juist bedoeld voor de groene onrijpe tomaten.
Jo
Leuk recept! Tomaten inmiddels gefermenteerd, zitten wat witte spikkels bovenop. Kan dat kwaad? En de grootste vraag: wat kun je er nu mee doen? Waar gebruik ik het voor?
Eke Mariën
He Jo, witte spikkels op de oppervlakte van het pekelwater kan geen kwaad. Kun je er gewoon afscheppen. De gefermenteerde tomaten kun je gebruiken door een salade. Eten als bijgerecht, lekker met kaas op een boterham, een relish van maken. Ook lekker in kleine stukjes op een carpaccio of fijngesneden door een couscoussalade.