Roti Kukus
Maak deze heerlijke gestoomde cake met 7-up, groene thee en witte chocolade! Een heerlijke, verrassende combinatie.
basis / gebak/taart Bereidingstijd: ± 30 min.
Stoomtijd: ± 45 min.10 stukken
Benodigdheden
- Staande mixer met garde
- Zeef
- Kom
- Stoompan met stoommand
- theedoek
- Pan
- Hittebestendige kom
Ingredienten
- 5 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 g fijne kristalsuiker
- 250 g zelf rijzend bakmeel
- 175 ml 7-up
- 2 el + 1 tl groene theepoeder (matcha powder)
- 200 g witte chocolade
- 200 g roomkaas
Werkwijze
Bekijk hier de video bij deze gestoomde roti kukus.
Stap 1/ Klop de eieren 5 minuten in een staande mixer met de vanillesuiker en de kristalsuiker tot het volume 4 x is toegenomen en het beslag als een lint van de garde loopt (en dit lint nog 5 seconden zichtbaar blijft op het beslag, zie ook de video van de ultimate citroencake/chococakejes)
Stap 2/ Zeef de bloem boven het mengsel en spatel het er luchtig door. Voeg de 7-up toe en spatel dit er ook door.
Stap 3/ Verdeel het beslag over 2 kommen. Roer door de ene helft het matcha poeder. Bekleed een stoommand met een goed uitgespoelde theedoek (om zeepresten te voorkomen). Vul de vorm afwisselend met laagjes geel en groen beslag. Maak eventueel met een paletmes 8-tjes in het beslag om een nog fijnere marmering aan te brengen.
Stap 4/ Stoom de cake 30 min. boven zacht kokend water met een deksel op de pan.
Stap 5/ Controleer de gaarheid van de cake met een satéprikker. Als deze er droog uitkomt is de cake goed. Haal de stoommand uit de pan en laat 5 min. afkoelen. Keer de cake met de theedoek op een rek en verwijder de doek voorzichtig. Laat helemaal afkoelen.
Stap 6/ Maak ondertussen de witte chocolade topping. Hak de chocolade in kleine stukjes en smelt au bain-marie. Mix de roomkaas zacht in een kom en giet er al mixende de witte chocolade bij.
Stap 7/ Smeer de chocolade topping over de gestoomde cake en laat afkoelen. Doe voor het serveren een theelepel matchapoeder in een theezeefje en bestrooi de taart ermee. Snijd in stukken.
wouter
Wij hebben geen stoompan kan ik het anders maken?
Eke Mariën
Hoi Wouter, ik zou dan een andere cake bakken. Het typische van de roti-kukus is juist dat de cake wordt gestoomd en niet wordt gebakken. Overigens heb je geen speciale stoompan nodig om te kunnen stomen. Gebruik een gewonen pan waarin een bolzeef past. Of plaats een roostertje onderin een pan boven een laag water. Deksel erop en stomen maar.
ellen
Dit ziet er heerlijk uit! ik heb een (lage druk) stoomoven, met een max stoomtemperatuur van 96 graden. Kan ik de cake daar ook in bereiden? Hoe zou ik dat evt aan kunnen pakken?
Eke Mariën
Hoi Ellen, ja dat moet zeker lukken. Je moet alleen wel een constructie hebben waarbij de stoom ook aan de onder en zijkant bij de cake kan. Je zou een stoommandje kunnen gebruiken die je op een rekje in de oven zet. Succes, ben benieuwd naar het resultaat.