Roti Kukus

Maak deze heerlijke gestoomde cake met 7-up, groene thee en witte chocolade! Een heerlijke, verrassende combinatie.

  • /
  • Bereidingstijd: ± 30 min.
    Stoomtijd: ± 45 min.

  • 10 stukken

Gestoomde cake

Cakes bak je meestal in de oven maar dat is niet noodzakelijk. Met stoom krijg je ook een prima cake met een totaal andere textuur. De hitte toedracht via stoom is efficiënter dan via convectie in de oven. De cake gaart daarom 2x zo snel. Omdat stoom vochtig is blijft de cake lekker smeuïg. Er ontwikkelt zich geen korst omdat de buitenkant niet kan uitdrogen. Cake stoom je in een doek die je in de stoommand hangt. Het is erg belangrijk dat er tussen het deksel en de cake nog genoeg ruimte is voor stoom. Als de cake vlak onder de deksel kan er geen stoom bijkomen en wordt de cake aan de bovenkant niet gaar. Gebruik daarom een diepe stoommand. Dit recept is een afgeleide van de Indische Roti-Kukus. Omdat er geen vet in het cakebeslag gaat - de cake wordt bereid op basis van een klassiek cakebeslag - is het lekker om de cake wat extra smeuïgheid te geven met een laagje witte-chocolade roomkaas topping.

Benodigdheden

  • Staande mixer met garde
  • Zeef
  • Kom
  • Stoompan met stoommand
  • theedoek
  • Pan
  • Hittebestendige kom

Ingredienten

  • 5 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 250 g zelf rijzend bakmeel
  • 175 ml 7-up
  • 2 el + 1 tl groene theepoeder (matcha powder)
  • 200 g witte chocolade
  • 200 g roomkaas

Werkwijze

Bekijk hier de video bij deze gestoomde roti kukus.

Stap 1/ Klop de eieren 5 minuten in een staande mixer met de vanillesuiker en de kristalsuiker tot het volume 4 x is toegenomen en het beslag als een lint van de garde loopt (en dit lint nog 5 seconden zichtbaar blijft op het beslag, zie ook de video van de ultimate citroencake/chococakejes)

Stap 2/ Zeef de bloem boven het mengsel en spatel het er luchtig door. Voeg de 7-up toe en spatel dit er ook door.

Stap 3/ Verdeel het beslag over 2 kommen. Roer door de ene helft het matcha poeder. Bekleed een stoommand met een goed uitgespoelde theedoek (om zeepresten te voorkomen). Vul de vorm afwisselend met laagjes geel en groen beslag. Maak eventueel met een paletmes 8-tjes in het beslag om een nog fijnere marmering aan te brengen.

Stap 4/ Stoom de cake 30 min. boven zacht kokend water met een deksel op de pan.

Stap 5/ Controleer de gaarheid van de cake met een satéprikker. Als deze er droog uitkomt is de cake goed. Haal de stoommand uit de pan en laat 5 min. afkoelen. Keer de cake met de theedoek op een rek en verwijder de doek voorzichtig. Laat helemaal afkoelen.

Stap 6/ Maak ondertussen de witte chocolade topping. Hak de chocolade in kleine stukjes en smelt au bain-marie. Mix de roomkaas zacht in een kom en giet er al mixende de witte chocolade bij.

Stap 7/ Smeer de chocolade topping over de gestoomde cake en laat afkoelen. Doe voor het serveren een theelepel matchapoeder in een theezeefje en bestrooi de taart ermee. Snijd in stukken.

4 Reacties op "Gestoomde cake; roti kukus!"

  • wouter

    21 april 2021 om 14:46

    Wij hebben geen stoompan kan ik het anders maken?

    • Eke Mariën

      12 mei 2021 om 12:29

      Hoi Wouter, ik zou dan een andere cake bakken. Het typische van de roti-kukus is juist dat de cake wordt gestoomd en niet wordt gebakken. Overigens heb je geen speciale stoompan nodig om te kunnen stomen. Gebruik een gewonen pan waarin een bolzeef past. Of plaats een roostertje onderin een pan boven een laag water. Deksel erop en stomen maar.

  • ellen

    23 december 2017 om 00:45

    Dit ziet er heerlijk uit! ik heb een (lage druk) stoomoven, met een max stoomtemperatuur van 96 graden. Kan ik de cake daar ook in bereiden? Hoe zou ik dat evt aan kunnen pakken?

    • Eke Mariën

      23 december 2017 om 11:07

      Hoi Ellen, ja dat moet zeker lukken. Je moet alleen wel een constructie hebben waarbij de stoom ook aan de onder en zijkant bij de cake kan. Je zou een stoommandje kunnen gebruiken die je op een rekje in de oven zet. Succes, ben benieuwd naar het resultaat.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.