Gerookte tofu met radijssalsa

De gerookte tofu geeft een uitgesproken smaak aan dit gerecht

roken
  • 30 min. bereidingstijd
    1 nacht wachten

  • 4

Roken; zo doe je het thuis

Eten roken lijkt moeilijk maar niets is minder waar. Iedereen kan thuis zonder speciale apparatuur meteen aan de slag. Alles wat je nodig hebt is een pan met een deksel en een stoommandje, stoombloem, vergiet of bolzeef die in de pan past. In deze video laat ik je zien hoe je dat doet. Roken op hout…

Benodigdheden

  • Stoompan met stoommandje
  • Bakpapier
  • Aluminiumfolie

Ingredienten

  • 30 g zout
  • 30 g suiker
  • 10 cm gemberwortel
  • 2 el donkere sojasaus
  • 1 blok tofu (300-400 g)
  • 1 bosje radijsjes
  • 1/2 rode peper
  • 1 kleine rode ui
  • 1/2 citroen
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 100 g jonge bladspinazie
  • 400 g rijst (voor het roken)
  • 50 g lichte basterdsuiker
  • 25 g losse Ceylon thee, Fairtrade (voor het roken)
  • 1 tl garam masala (voor het roken)

Werkwijze

Bekijk hier de instructievideo

Stap 1/ Breng 1 dl water aan de kook en los de suiker en het zout erin op.  Doe over in een ruime afsluitbare bak.

Stap 2/ Snijd de gember in dunne plakjes en voeg deze samen met de sojasaus en 9 dl water toe. Leg de tofu in de marinade en laat afgedekt minimaal 1 nacht in de koeling marineren.

Stap 3/ Laat de tofu goed uitlekken en dep droog met keukenpapier. Plaats de tofu op het stoommandje of leg op een stuk bakpapier in een bolzeef.

Stap 4/ Bekleed de bodem van een pan met aluminiumfolie en verspreid hierover de rijst, thee, basterdsuiker en garam masala.

Stap 5/ Plaats de pan op matig vuur en zet het mandje met de tofu in de pan zodra het rijstmengsel begint te smeulen. Sluit de pan af met de deksel en draai het vuur laag. Laat 5 min. afgedekt roken tot de tofu een mooie lichtbruine kleur heeft.

Stap 6/ Verwijder de pan van het vuur en laat de tofu nog 5 min. afgedekt staan.

Stap 7/ Was ondertussen de radijsjes en snijd in partjes. Ontzaad de peper en snijd in dunne reepjes. Snipper de ui, rasp de citroenschil en pers het sap uit.

Stap 8/ Meng radijsjes, peper, ui, olie, citroenschil en -sap tot een grove salsa en breng op smaak met peper en zout.

Stap 9/ Snij de tofu in dunne plakken. Verdeel de spinazie over diepe borden. Schik de plakken tofu tussen de spinazie en lepel de salsa erover.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.