Gekaramelliseerde asperges
Gekaramelliseerde asperges hebben veel meer smaak dan gewoon gekookte asperges. Karamelliseren dus!
Benodigdheden
- koeken- of hapjespan met deksel
Ingredienten
- 500 g witte asperges (middenmaat, niet te dik)
- 25 g boter (of plantaardige botervervanger)
- 100 ml groentebouillon (van tablet)
- 100 ml groentebouillon (van tablet)
Werkwijze
Zo maak je gekaramelliseerde asperges:
Stap 1/ Schil de asperges en snijd een stukje van de onderkanten. In deze video laat ik zien hoe je dat doet.
Stap 2/ Verhit de boter in een koeken- of hapjespan en bak de asperges een paar minuten in de olie tot ze lichtbruin kleuren. Draai ze regelmatig om. Door het bakken krijgen de asperges meer smaak (Maillardreactie!).
Stap 3/ Schenk de bouillon erbij en zet een deksel op de pan. Laat de asperges ca. 5 min. stoven op matig vuur.
Stap 4/ Snijd intussen de dragon fijn.
Stap 5/ Haal de deksel van de pan en stoof de asperges nog 5 min. of tot al het vocht is verdampt. Keer de asperges af en toe. Door het verdampen van het vocht concentreren de suikers zich en kan de temperatuur in de pan stijgen. De suikers kunnen pas karamelliseren als al het vocht verdampt is. Tot die tijd blijft de temperatuur van het kookvocht namelijk 100%, de maximale temperatuur van kokend water.
Stap 6/ Serveer de gekaramelliseerde asperges met gehakte dragon.
Lekker met geroosterde aardappels uit de oven.