Frieten

Frieten zoals frieten horen te zijn: knapperig en goudgeel!

friet
  • Bereiden: 45 min.
    Afkoelen: 2 uur

  • 4

Welke aardappel voor frieten?

Gebruik voor frituren iets kruimige, middelgrote aardappelsoorten. Je kunt ook kijken op de verpakking, vaak staat er ‘frietaardappelen’ of ‘geschikt voor friet’ op. Frietaardappelen houden qua zetmeelgehalte het midden tussen kruimige aardappelen en vastkokende. Voor de korstvorming is een hoog zetmeelgehalte wenselijk zodat er maar weinig water hoeft te verdampen voordat de buitenkant voldoende uitdroogt. Het midden van de friet moet een garing met een stevige beet hebben. Hiervoor is juist de vastkokende aardappel geschikt. Om een goede korstvorming te combineren met een stevige beet, sluit je een compromis door een aardappel te kiezen met een tussenliggend zetmeelgehalte: de iets kruimige aardappel.

Benodigdheden

  • Dunschiller
  • Mes
  • Schone theedoek
  • Eventueel een föhn
  • Friteuse (of frituurpan)
  • Thermometer

Ingredienten

  • 1 kg friet aardappelen zoals Agria, Fontane of Bintje
  • 2 l plantaardige frituurolie, bijv. arachideolie of zonnebloemolie
  • Evt. takje rozemarijn
  • Zout

Werkwijze

Zo maak je de perfecte frieten

Stap 1/ Schil de aardappelen en snijd ze met een scherp mes in frieten van 1 cm dik. Zorg ervoor dat ze allemaal ongeveer dezelfde maat hebben, dat is belangrijk voor het gelijkmatig gaat worden van de frieten.

Stap 2/ Breng een ruime pan water aan de kook met een lepel zout en blancheer hierin de frieten ca. 5 min. tot ze beetgaar zijn, maar nog wel stevig.

Stap 3/ Giet de frieten af en laat ze even uitdampen. Spreid ze uit over een bakplaat (eventueel bekleed met een schone theedoek) en laat ze helemaal afkoelen. Je kunt het drogen en afkoelen versnellen met behulp van een ventilator die je over de frieten laat ‘waaien’.

Stap 4/ Verwarm de olie in een friteuse of ruime frituurpan tot 140°C, test evt. met een thermometer of de temperatuur klopt.

Stap 5/ Bak de frieten in ca. 3 porties 4 min. voor. Ze mogen nog niet bruin kleuren. Laat ze weer helemaal afkoelen op een bakplaat (theedoek weglaten dit keer:-)

Stap 6/ Verhoog de temperatuur van de olie nu tot 175°C en voeg eventueel kort een takje rozemarijn toe voor de smaak. Haal de rozemarijn na 30 seconden weer uit het vet.

Stap 7/ Bak de frieten in ca. 3 porties goudgeel in ca. 4 min. Schud de porties direct na het bakken goed uit boven de frituur en bestrooi ze met zout.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.