Frieten
Frieten zoals frieten horen te zijn: knapperig en goudgeel!
basis Bereiden: 45 min.
Afkoelen: 2 uur4
Benodigdheden
- Dunschiller
- Mes
- Schone theedoek
- Eventueel een föhn
- Friteuse (of frituurpan)
- Thermometer
Ingredienten
- 1 kg friet aardappelen zoals Agria, Fontane of Bintje
- 2 l plantaardige frituurolie, bijv. arachideolie of zonnebloemolie
- Evt. takje rozemarijn
- Zout
Werkwijze
Zo maak je de perfecte frieten
Stap 1/ Schil de aardappelen en snijd ze met een scherp mes in frieten van 1 cm dik. Zorg ervoor dat ze allemaal ongeveer dezelfde maat hebben, dat is belangrijk voor het gelijkmatig gaat worden van de frieten.
Stap 2/ Breng een ruime pan water aan de kook met een lepel zout en blancheer hierin de frieten ca. 5 min. tot ze beetgaar zijn, maar nog wel stevig.
Stap 3/ Giet de frieten af en laat ze even uitdampen. Spreid ze uit over een bakplaat (eventueel bekleed met een schone theedoek) en laat ze helemaal afkoelen. Je kunt het drogen en afkoelen versnellen met behulp van een ventilator die je over de frieten laat ‘waaien’.
Stap 4/ Verwarm de olie in een friteuse of ruime frituurpan tot 140°C, test evt. met een thermometer of de temperatuur klopt.
Stap 5/ Bak de frieten in ca. 3 porties 4 min. voor. Ze mogen nog niet bruin kleuren. Laat ze weer helemaal afkoelen op een bakplaat (theedoek weglaten dit keer:-)
Stap 6/ Verhoog de temperatuur van de olie nu tot 175°C en voeg eventueel kort een takje rozemarijn toe voor de smaak. Haal de rozemarijn na 30 seconden weer uit het vet.
Stap 7/ Bak de frieten in ca. 3 porties goudgeel in ca. 4 min. Schud de porties direct na het bakken goed uit boven de frituur en bestrooi ze met zout.