De BASIS: risotto

Katrien haar favoriete risotto.

Basis vegetarische risotto

Risotto rijst

Risotto rijst heeft net als sushi en paella-rijst ronde korrels. Rondkorrelrijst wordt plakkerig tijdens het koken. Dat komt omdat er zetmeel uit de korrels lekt. Dit plakken kun je bevorderen door te roeren tijdens het koken. Je verdeeld het lekkende zetmeel dan door het gerecht waardoor een risotto smeuïg en bijna romig wordt. Roer vooral tijdens de eerste 10 minuten van het koken. Naarmate de rijst gaarder wordt, worden de korrels zachter en beschadigen ze door het roeren.

Ingredienten

  • 1 liter groentebouillon
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 el olijfolie
  • 100 ml droge witte wijn
  • 300 g risotto rijst (Carnarolie, Arborio, Vialone Nano)
  • 250 g cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 10 g basilicum
  • 75 g Parmezaanse kaas

Werkwijze

Het recept voor een heerlijke en simpele vegetarische risotto.

Stap 1/ Breng de bouillon tegen de kook.

Stap 2/ Fruit de sjalot 3 minuten in de olie in een ruime steelpan.

Stap 3/ Voeg de rijst toe en bak het een paar minuten mee tot de rijst goed heet is.

Stap 4/ Giet de wijn in de pan en roer goed totdat alle wijn is opgenomen door de rijst.

Stap 5/ Schenk vervolgens telkens een scheut bouillon bij de rijst en roer tot deze is opgenomen, in totaal circa 5 delen bouillon. Verminder het roeren naarmate de rijst gaarder wordt. Het duurt ongeveer 20 minuten tot de rijst gaar is.

Stap 6/ Hak de basilicum zodra de rijst al dente is.

Stap 7/ Roer de basilicum samen met de tomaatjes door de risotto. Warm goed door.

Stap 8/ Haal de pan van het vuur en roer de kaas erdoor. Breng ten slotte de risotto op smaak met peper en serveer eventueel met een garnering van nog wat blaadjes basilicum.

Kijk hier de video waarin Katrien voor het eerst (vegetarische) risotto maakt. Nu haar go-to gerecht op kamers.

Zie hier een recept voor vegan risottokroketjes, als je verder wil gaan dan de basis.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.