DE BASIS: vegan noedelsoep

Vegan noedelsoep vol met typisch Oost-Aziatische smaken.

Verdamping van aroma

Natuurlijk beschouw je het als een compliment als je gasten roepen: “Wat ruikt het hier lekker!” Die heerlijke geur in de keuken zorgt ervoor dat je zin krijgt om te eten. De keerzijde van dit compliment is dat je de verdamping van aroma ruikt die niet meer in het eten zit. Als kok moet je…

Benodigdheden

  • soeppan
  • zeef

Ingredienten

  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 el rode currypasta
  • 2 el sojasaus
  • 5 cm verse gember, in plakjes
  • 5 limoen blaadjes (djeroek poeroet)
  • 20 g gedroogde shiitake
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 1 citroengras (sereh)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kleine aubergine
  • 1 rode paprika
  • 4 -6 stengels paksoy
  • 100 g rijstnoedels
  • 400 ml kokosmelk
  • 1/2 limoen
  • 50 g taugé
  • handje korianderblaadjes

Werkwijze

De kunst van een goede (noedel)soep zit hem in de basis, dat is meestal een bouillon. Voor deze noedelsoep maken we eerst een aromatische bouillon met verschillende smaakmakers die veel in de Oost-Aziatische keuken worden gebruikt.

Deze DE BASIS: noedelsoep maak je als volgt:
1. Breng 1 liter water op matig vuur tegen de kook met het bouillonblokje, rode currypasta, sojasaus, gember, limoenblaadjes, gedroogde shiitake, kaneel en steranijs. Snijd de sereh in drie delen en sla erop met een steelpan om de stengels te kneuzen, zo laten ze meer smaak los. Kneus ook de teentjes knoflook en voeg ze samen met de sereh toe aan de bouillon. Laat de bouillon ca. 30 min. trekken.

2. Snijd ondertussen de aubergine in blokjes van 1,5 cm, de paprika in blokjes en de stengels paksoy in reepjes.

3. Zeef de bouillon en doe de gezeefde bouillon terug in de pan. De specerijen kun je niet meer gebruiken omdat die hun smaak hebben verloren. Die zitten nu in de bouillon. Breng de bouillon aan de kook en voeg de noodles en aubergine toe. Kook ze samen in ca. 5 min. gaar. Voeg dan de paprika, paksoy en kokosmelk toe en breng de soep opnieuw aan de kook. Breng de noedelsoep op smaak met het sap uit de halve limoen en voeg eventueel nog wat sojasaus of zout toe.

4. Verdeel de taugé over diepe borden of grote soepkommen en schenk de noedelsoep erop. Bestrooi met koriander en serveer.

Op Koken met Kennis vind je nog veel meer lekker soepen. De links staan onderaan deze pagina. DE BASIS: noedelsoep is een recept van Koken met Kennis.

Nog meer vegansoepen vind je op de site van de Veganacademy

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.