De Basis: pavlova met lemoncurd

Pavlova is een meringuetaart die je met van alles kunt vullen. Lemocurd is een heerlijke basis. Garneer de taart met vers fruit.

  • /
  • Bereidingstijd: 45 min.
    Oventijd: 2 uur
    Afkoelen: 2 uur

  • 8 porties

Eiwitten opslaan voor gebakken lucht

Veel restaurants verkopen gebakken lucht. En terecht, want luchtig eten is rijk aan smaak. Lucht fungeert namelijk als razendsnelle smaakchauffeur van aroma’s van mond naar neus. Dat maakt luchtige gerechten zo smakelijk. Denk aan zachte chocolademousse, romige soufflés en luchtige schuimomelet. De kunst van het bereiden zit hem in ‘hoe meer lucht, hoe meer smaak’….

Benodigdheden

  • bakplaat bekleed met bakpapier

Ingredienten

  • Voor de meringue:
  • 125 g eiwit (ca. 4 eiwitten van medium ei)
  • 1 tl citroensap
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 125 g poedersuiker
  • 20 g maizena
  • Voor de lemoncurd:
  • 2 citroenen
  • 150 g boter
  • 1/4 tl zout (snufje)
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 4 eidooiers (die je over hebt van de eiwitten;-)
  • 500 g rood fruit

Werkwijze

Stap 1/ Maak eerst de meringue zoals in deze video. Klop hiervoor de eiwitten met het citroensap schuimig en voeg dan langzaam de fijne kristalsuiker toe. Blijf kloppen tot het eiwit stevig is en stijve pieken achterlaat als je de garde eruit haalt. Het opkloppen van eiwitten gaat het beste met een staande mixer. Met een handmixer kan ook alleen duurt het kloppen dan langer en krijg je wat minder volume in het eiwit. Zeef de poedersuiker en de maizena erboven en spatel door het stijve eiwit. Verdeel de meringue met een lepel in 8 toeven op een bakplaat bekleed met bakpapier. Vorm er bakjes van zoals we laten zien in de video. Droog de meringue 2 uur in een oven van 90 graden. Zet dan de oven uit en laat de meringue nog ca. 1 uur afkoelen in de oven. Maak ondertussen de lemoncurd.

Stap 2/ Rasp de schil van één citroen en perst het sap uit beiden. Verhit het sap en de schil samen met de boter en het zout op matig vuur tot de boter helemaal is gesmolten.

Stap 3/ Klop intussen met een garde de dooiers met de suiker in een kom tot een romige crème. Dit hoeft niet luchtig te worden zoals voor een biscuitbeslag.

Stap 5/ Schenk al kloppende de gesmolten boter met het citroensap bij het dooiermengsel. Giet het mengsel vervolgens terug in een pan en breng al roerende aan de kook. Laat heel even de kook er overheen komen (de oppervlakte moet even bubbelen) en haal dan de pan van het vuur.

Stap 5/ Doe de lemoncurd in een kom en laat helemaal afkoelen (ca. 1 uur). Er zijn twee manieren om velvorming te voorkomen. Bestrooi het oppervlak met een beetje kristalsuiker of dek de lemoncurd strak af met plasticfolie (liggen op het oppervlak).

Stap 6/ Serveer de lemoncurd in de meringuebakjes en garneer met verse aardbeien en blauwe bessen.

Tip: Een leuke variant op deze lemoncurd is deze passievruchtencurd.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.